MADR: Încă din acest an - Demarează campania de informare privind ambrozia
Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ teritoriale se efectuează de către autoritățile publice locale, prin agenții agricoli angajați sau persoanele desemnate din cadrul acestora.
Reamintim că Legea nr.62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia a fost adoptată pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetației adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane, zilele trecute Guvernul aprobând şi Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018. Noile prevederi stabilesc că fermierii, proprietarii de terenuri sunt obligați să distrugă această buruiană până la data de 5 iunie a fiecărui an. De asemenea, Executivul a stabilit instituțiile responsabile și atribuțiile lor. La nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale va fi centralizată situaţia terenurilor pe care se dezvoltă această plantă şi va fi întocmit un centralizator, până pe data de 25 mai din fiecare an, în legătură cu terenurile pe care se dezvoltă această plantă. De asemenea, vor fi luate măsuri de informare a proprietarilor terenurilor respective să combată răspândirea acestei plante, obligaţia fiind să o elimine de pe terenuri până pe data de 5 iunie, în fiecare an, adică până în momentul în care înfloreşte. Totodată, legea stabileşte că vor fi organizate echipe mixte, care vor verifica în teren dacă au fost implementate aceste măsuri. În ceea ce priveşte sancţiunile, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului și Ministerul Sănătății vor realiza anual campanii de informare și conștientizare împreună cu partenerii locali, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere şi eradicarea acestei plante. Fiecare minister va crea o pagină specială de prezentare a buruienii ambrozia pe site-urile proprii până la data de 30 octombrie 2018.
Campania de informare, precum și stabilirea suprafețelor de teren infestate cu buruiana ambrozia vor fi realizate încă din anul 2018. De asemenea, actul normativ prevede că autoritățile administrației publice locale vor identifica anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ teritoriale și vor soma proprietarii sau deținătorii acestora în vederea luării măsurilor necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii acestei buruieni. Verificarea şi constatarea nerespectării de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri infestate cu buruiana ambrozia a dispoziţiilor din somație se realizează de către o comisie mixtă, constituită prin ordin al prefectului, formată din specialişti desemnaţi din cadrul direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu, direcţiilor judeţene de sănătate publică şi autorităţii publice locale pe a cărei rază teritorială se face controlul. Totodată, comisia mixtă are competența aplicării sancțiunilor prevăzute de Legea nr. 62/2018. Implementarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin proiectul de hotărâre va conduce la diminuarea focarelor infestate cu buruiana Ambrosia artemisiifolia, a cantității de polen eliberată în atmosferă și implicit la menținerea unui mediu sănătos pentru populație, se arată în comunicatul MADR.
Pentru o combatere eficienta trebuie cosita atât în iulie cât și în august. Ea înflorește în iulie și are o explozie de înflorire și în august. Ierbicidele nu mai sunt eficiente că a dezvoltat genotipuri rezistente. Metoda cea mai buna e smulgerea din rădăcină în iunie. Dacă o costești dă lastari și nu ai rezolvat absolut nimic ca tot infloresc și acestia în iulie si august!!!!