MADR: Plata pentru înverzire - Obligaţii care trebuie îndeplinite de către fermieri
Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu -“plata pentru înverzire” - se acordă fermierilor care aplică practicile prevăzute de lege în funcţie de specificul exploataţiei şi/sau structura culturilor.
Fermierii care practică sistemul de agricultură ecologică şi deţin un document justificativ emis de un organism de inspecţie şi certificare aprobat de MADR, potrivit prevederilor art. 29 alin. (1) din Regulamentul (CE) 834/2007 privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, precum şi de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 beneficiază implicit de plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu pentru suprafeţele în conversie sau certificate ale exploataţiei, utilizate pentru producţia ecologică. Fermierii care au întreaga exploataţie ocupată cu culturi permanente beneficiază implicit de plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu.
Concret, fermierii care au dreptul la plata unică pe suprafaţă aplică în mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile următoarele practici agricole benefice pentru climă şi mediu: diversificarea culturilor; menţinerea pajiştilor permanente existente; prezenţa unei zone de interes ecologic pe suprafaţa agricolă. Cuantumul plăţii pentru inverzire pe hectarul eligibil se calculează anual prin împărţirea plafonului stabilit la numărul total de hectare eligibile. Cuantumul plăţii pentru înverzire se stabileşte anual prin Hotărâre a Guvernului. Potrivit art. 70(2) al Regulamentului (UE) nr. 1306/2013, România trebuie să se asigure că sistemul de identificare a parcelelor agricole (LPIS) conţine un strat de referinţă pentru includerea zonelor de interes ecologic (ZIE) care să fie pus la dispoziţie cel târziu pentru anul de cerere 2018. În consecinţă, formularele prestabilite trebuie să ofere informaţii relevante din acest strat ZIE. Mai mult, ca şi controalele administrative încrucişate pentru SAPS, informaţiile stratului ZIE fac posibile controale administrative încrucişate între zonele de interes ecologic declarate individual de către un beneficiar şi potenţialele zone de interes ecologic incluse în stratul ZIE. Conform reglementărilor europene, stratul ZIE în LPIS este creat în anul 2015, urmând a fi populat cu elementele ZIE până cel târziu pentru anul de cerere 2018. Pentru anii 2015-2018, stratul ZIE este populat cu datele declarate de fermieri, urmând ca de anul viitor, stratul ZIE să conţină toate elementele ZIE stabile, indiferent dacă sunt declarate de fermieri.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.