Conform noilor prevederi, contractele de producere, cumpărare, livrare şi plată a sfeclei de zahăr destinate industrializarii din recolta anului de comercializare 2017/2018, încheiate între producătorii de sfeclă de zahăr şi societăţile comerciale producătoare de zahăr din sfecla de zahăr, vor respecta condiţiile stabilite în Acordul interprofesional pentru sfecla de zahăr.

Ministerul Agriculturii a publicat recent, pe propriul site, un Proiect de ordin privind recunoaşterea Acordului interprofesional pentru sfecla de zahar – recolta anului de comercializare 2017/2018. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţia generală politici agricole, Direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti şi prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, urmăreşte şi controlează modul de aplicare a prevederilor legale. Membrii semnatari ai Acordului sunt: Federaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România (FCSZR), Asociaţia Producătorilor de Zahăr din Sfecla de Zahăr din România; Asociaţia Patronatul Zahărului din România, părţile căzând de acord ca, pentru recolta anului de comercializare 2017/2018, să colaboreze în vederea obţinerii unei cantităţi cât mai mari de zahăr alb din sfeclă de zahăr.

În functie de productia de zahar planificata, societatile comerciale producătoare de zahăr vor determina cantitatea necesară de sfeclă de zahăr şi suprafaţa necesară a fi contractată, pe care le pot comunica Asociaţiilor de cultivatori de sfeclă de zahăr din zona de aprovizionare, până la începerea campaniei de contractare a sfeclei de zahar. De asemenea, între cultivator şi societatea comercială producătoare de zahăr va fi întocmit un contract de producere, cumpărare, livrare şi plată a rădăcinilor de sfeclă de zahar – CPCLP. Atât societăţile comerciale producătoare de zahăr, cât şi asociaţiile producătorilor de sfeclă de zahăr vor colabora pentru informarea fermierilor asupra modului de completare a documentaţiei privind subvenţiile şi ajutoarele de stat pentru cultura sfeclei de zahar. CPCLP este documentul în care se stabilesc clauze contractuale speciale privind relaţia dintre un cultivator definit şi societatea comercială producătoare de zahăr cu care acesta a încheiat angajamentul.

Cultivatorii de sfecla de zahăr vor beneficia de plăţile prevăzute de prevederile legale dacă CPCLP se vizează de reprezentantul Direcţiei pentru Agricultură Judeţene (DAJ) pe a cărei rază teritorială se află terenul cultivat cu sfeclă de zahăr şi dacă, în urma verificărilor efectuate în lunile iulie sau august, se constată respectarea condiţiilor agrotehnice, suprafaţa existentă în contract şi asigurarea unei densităţi medii conforme reglementărilor legale; lipsa vizei pe contract determină neeligibilitatea la Ajutorul naţional tranzitoriu şi a Sprijinului cuplat pentru cultivatorii de sfeclă. Sprijinul cuplat se acordă cultivatorilor de sfeclă de zahăr dacă fac dovada comercializării unei producţii minime de 26.400 Kg/ha, utilizării seminţei certificate şi a vizei aplicate pe CPCLP.

În ceea ce priveşte producerea/cultivarea sfeclei de zahăr, în CPCLP vor fi specificate atât suprafaţa cultivată, cât şi producţia netă de sfeclă de zahăr scontată a se obţine. Contractanţii de sfeclă de zahăr, asociaţi sau neasociaţi în structuri profesionale sau interprofesionale, şi societăţile comerciale producătoare de zahar pot să asigure contra cost: sămânţa de sfeclă de zahăr necesară înfiinţării culturii, pentru suprafaţa contractată, direct sau prin societăţi comerciale specializate; serviciile de îndrumare tehnologică a cultivatorilor, indiferent de suprafaţa/cantitatea contractată. De asemenea: sămânţa utilizată la înfiinţarea culturii de sfeclă de zahăr trebuie să respecte prevederile legale în vigoare, dacă cultivatorii doresc să beneficieze de subvenţii; să respecte  tehnologia recomandată de societatea comercială producătoare de zahar; să permită monitorizarea evoluţiei culturii. De precizat că Proiectul de Ordin se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii.