Noua lege, adoptată zilele trecute de Parlamentul României, prevede pedepse aspre pentru comercianţii care etichetează în mod eronat produsele lactate comercializate, dar şi pentru cei care nu respectă standardele de procesare şi de depozitare a produselor.

Legea reglementează sectorul laptelui şi a produselor lactate, a preparatelor pe bază de lapte şi a celor ce au ca materie prima produse obţinute din lapte, creând cadrul juridic în ceea ce priveşte prezentarea produselor şi comercializarea acestora. Potrivit prevederilor legale, înscrierea în Registrul Laptelui se face cu cel puţin 30 zile lucrătoare înaintea începerii comercializarii laptelui de consum sau a produselor lactate. Prin excepţie, operatorii economici care desfăşoară activităţi în domeniul procesării laptelui crud şi producţiei laptelui de consum şi a produselor lactate, destinate comercializării, înainte de data intrării în vigoare a legii, înscriu produsele în Registrul Laptelui în termen de 60 zile lucrătoare. Laptele de consum, produsele lactate şi ambalajele aflate în stoc înainte de data intrării în vigoare a noilor prevederi pot fi comercializate cu elementele de identificare marcate iniţial, până la epuizarea stocurilor, dar nu mai mult de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii. Pentru înscrierea în Registrul Laptelui, operatorii economici transmit la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, următoarele informaţii: numele agentului economic; numărul autorizaţiei sanitară veterinară de funcţionare emisă de ANSVSA; numele produsului. Potrivit art. 8 din lege, în termen de 15 zile lucrătoare de la primirea informaţiilor, MADR înscrie laptele sau produsul lactat în Registrul Laptelui şi comunică operatorului economic numărul de înregistrare, urmând ca operatorul economic să înscripţioneze numărul de înregistrare din Registrul Laptelui pe eticheta produsului. Numărul de înregistrare se înscrie în centrul unui dreptunghi, alb-roşu, precedat de sintagma MADR. Fabricarea şi ambalarea produselor pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale se procesează în partidă separată faţă de lapte şi produse lactate. Produsele pe baza de lapte cu adaos de grăsimi vegetale se vor comercializa într-un spaţiu bine delimitat faţă de lapte şi produse lactate, cu atenţionare explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse. Aceleaşi prevederi se vor aplica şi în cazul comercializării produselor pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale vândute vrac, precum şi mâncărurilor, produselor de patiserie şi pizzerie, fast-food, cofetărie, a produselor culinare din alimentaţia publică. Se interzice folosirea denumirii de lapte sau produs lactat, pentru produsele care nu se încadrează în condiţiile definite de lege. Totodată, este interzisă folosirea denumirii de lapte sau produs lactat pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie şi pizzerie, fast-food, cofetărie, produse culinare din alimentaţia publică, care nu au în compoziţia lor ingrediente ce se încadrează în definiţiile laptelui şi a produselor lactate. În cazul în care produsul finit conţine amestecuri de lapte şi produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale, se va menţiona pe etichetă procentul fiecăruia dintre cele două categorii de produse. Produsele alimentare care au în compoziţie ca ingrediente grăsimi vegetale se vor eticheta explicit cu privire la existenţa acestora în produs, la punctele de vânzare a acestora consumatorii fiind atenţionaţi cu privire la existenţa şi denumirea produsului alimentar propus spre vânzare. De precizat că, potrivit noilor prevederi legale, amenzile sunt între 20.000 lei - 50.000 lei, la care se poate adăuga, după caz, măsura de suspendare a autorizaţiei de prelucrare/producţie/comercializare pentru o perioadă determinată. Totodată, repetabilitatea uneia dintre contravenţiile stabilite prin lege poate conduce la anularea autorizaţiei de prelucrare/productie/comercializare a operatorului economic, precum si interzicerea desfăşurării activităţii pentru care operatorul a fost sancţionat contravenţional pentru o perioadă de 10 ani.