Potrivit prevederilor Codului Fiscal, pentru anumite operaţiuni pentru care beneficiarii sunt obligaţi la plata taxei pe valoare adăugată, se aplică măsuri de simplificare, respectiv taxarea inversă.


Operaţiuni pentru care se aplică taxarea inversă
Taxarea inversă se aplică în cazul: livrării de deşeuri şi materii prime secundare rezultate din valorificarea acestora; livrării de masă lemnoasă şi materiale lemnoase; livrării de bunuri din următoarele categorii: cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie; transferului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. Atenţie! Conform art. II. alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 54/2010, taxarea inversă la cereale, plante tehnice, legume, fructe, carne, zahăr, făină, pâine şi produse de panificaţie se aplică începând cu a 10-a zi următoare comunicării de către Consiliul Uniunii Europene a aprobării derogării pentru aplicarea acestor prevederi, până la data de 31 decembrie 2011. Ministerul Finanţelor Publice va publica data comunicării de către Consiliul Uniunii Europene a aprobării derogării, pe website-ul său, la adresa www.mfinante.ro.


Procedura de aplicare
Condiţia obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi în scopuri de TVA. Totodată, pe facturile emise pentru livrările de bunuri/prestările de servicii pentru care se aplică măsurile de simplificare, furnizorii/prestatorii nu vor înscrie taxa colectată aferentă. Beneficiarii vor determina taxa aferentă, care se va evidenţia în decontul de TVA atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă. Important! Prevederile referitoare la măsurile de simplificare se aplică numai pentru livrările de bunuri/prestările de servicii în interiorul ţării. Prin livrări de bunuri/prestări de servicii în interiorul ţării se înţeleg operaţiunile realizate numai între persoane care sunt înregistrate în scopuri de TVA, care au locul livrării sau locul prestării în România şi sunt operaţiuni taxabile în sensul TVA. În cazul livrărilor de bunuri pentru care se aplică măsurile de simplificare, inclusiv pentru avansurile încasate, furnizorii emit facturi fără taxă şi înscriu în aceste facturi o menţiune referitoare la faptul că au aplicat taxarea inversă. Taxa se calculează de către beneficiar şi se înscrie în facturi şi în jurnalul pentru cumpărări, fiind preluată atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă.