MFP: De la 1 iunie - TVA redus la produsele eco și tradiționale
Începând cu prima zi a lunii iunie, companiile și persoanele fizice autorizate care comercializează produse eco, tradiționale și montane vor aplica un TVA scăzut - de la 9 %, cât este acum, la 5 %.
Guvernul a decis recent, prin Ordonanța de urgență nr. 31/2019, să scadă TVA-ul, de la 9% la 5%, la produsele eco, tradiționale și montane, modificare ce va fi operată începând cu data de 1 iunie. Dar, înainte de data de 1 iunie 2019, comercianții au obligaţia să actualizeze programele caselor de marcat, astfel încât, pe bonurile fiscale, să figureze cota nouă de TVA de 5%. Mai apoi, este necesară modificarea sistemelor de evidență contabilă, urmând ca, de sâmbătă, 1 iunie, să livreze produsele eco, tradiționale și montane împreună cu copia documentului de recunoaștere, atestare sau certificare eliberat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Reamintim că produsele ecologice din România nu pot avea decât sigla „ae”, siglă specifică produselor ecologice care, alături de sigla comunitară, este folosită pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică. Pentru obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi siglele specifice, producătorii trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie urmat întocmai. Astfel, înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea ,,produs ecologic” exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani. Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie şi certificare, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică. Sigla ,,ae”, proprietate a MADR, garantează că produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de inspecţie şi certificare aprobat. În ceea ce priveşte produsul tradițional, acesta este „produsul alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.” În fine, produsul montan este produsul destinat consumului uman, în cazul căruia materiile prime, dar și furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane. De precizat că fermierii români au început să aplice pentru obținerea atestării de „produs montan”, o calitate acordată de Ministerul Agriculturii, produselor alimentare care sunt realizate cu ingrediente din zonă montană sau prin intermediul unor procese tehnologice specifice acestei zone.
Legat de tVA, trebuie să facem o ultimă precizare necesară: în România există o cotă generală de TVA (19%) și două cote reduse de TVA (9% și 5%).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.