Conform modificărilor aduse recent de OMFP nr. 3456/2018 începând cu situaţiile financiare aferente anului 2019 declaraţia nefinanciară va fi depusă de orice entitate care depăşeşte criteriul de a avea un număr mediu de 500 de salariaţi în cursul exerciţiului financiar, nu doar de cele de interes public.

Astfel, începând cu situaţiile financiare aferente anului 2019, entităţile care, la data bilanţului, depăşesc criteriul de a avea un număr mediu de 500 de salariaţi în cursul exerciţiului financiar includ în raportul administratorilor o declaraţie nefinanciară care conţine, în măsura în care acestea sunt necesare pentru înţelegerea dezvoltării, performanţei şi poziţiei entităţii şi a impactului activităţii sale, informaţii privind cel puţin aspectele de mediu, sociale şi de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea corupţiei şi a dării de mită, inclusiv: o descriere succintă a modelului de afaceri al entităţii; o descriere a politicilor adoptate de entitate în legătură cu aceste aspecte, inclusiv a procedurilor de diligenţă necesară aplicate; rezultatele politicilor respective; principalele riscuri legate de aceste aspecte care decurg din operaţiunile entităţii, inclusiv, atunci când este relevant şi proporţional, relaţiile sale de afaceri, produsele sau serviciile sale care ar putea avea un impact negativ asupra domeniilor respective şi modul în care entitatea gestionează riscurile respective; indicatori-cheie de performanţă nefinanciară relevanţi pentru activitatea specifică a entităţii. În situaţia în care entitatea nu pune în aplicare politici în ceea ce priveşte unul sau mai multe dintre aceste aspecte, declaraţia nefinanciară ofera o explicaţie clară şi motivată cu privire la această opţiune.

Declaraţia nefinanciară conţine, după caz, şi trimiteri şi explicaţii suplimentare privind sumele raportate în situatiile financiare anuale individuale. Declaratia nefinanciară trebuie să mai conţină, în ceea ce priveşte aspectele legate de mediu, detalii privind impactul actual şi previzibil al operaţiunilor entităţii asupra mediului şi, după caz, asupra sănătăţii şi a siguranţei, utilizarea de energie regenerabilă şi neregenerabilă, emisiile de gaze cu efect de seră, utilizarea apei şi poluarea aerului. În ceea ce priveşte aspectele sociale şi de personal, informaţiile furnizate în declaraţia nefinanciară se pot referi la acţiunile întreprinse pentru a asigura egalitatea de gen, punerea în aplicare a convenţiilor fundamentale ale Organizaţiei Internaţionale a Muncii, condiţiile de muncă, dialogul social, respectarea dreptului lucrătorilor de a fi informaţi şi consultaţi, respectarea drepturilor sindicale, sănătatea şi siguranţa la locul de muncă etc.

De precizat că la prezentarea informaţiilor nefinanciare este avută în vedere Comunicarea Comisiei Europene - “Ghid privind raportarea informaţiilor nefinanciare”, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 215 din data de 5 iulie 2017.