MFP: Finanţări pentru firmele care crează locuri de muncă
Cea de-a treia şi ultima sesiune de înregistrare a cererilor pentru finanţarea acordată investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă a început pe 24 august, urmând ca ulterior să aibă loc selecţia finală a companiilor care vor primi ajutorul de stat.
Potrivit actului normativ, statul va suporta, prin intermediul schemei de ajutor, o parte din cheltuielile salariale pentru firmele care creeaza in maximum trei ani de la finalizarea investiţiei cel puţin zece noi locuri de muncă, din care minimum trei pentru lucrătorii defavorizaţi, prin: înfiinţarea unei unităţi noi; extinderea capacităţii unităţii existente; diversificarea producţiei unităţii; schimbarea fundamentală în procesul general de producţie din cadrul unităţii existente. Plata ajutorului de stat se realizează după efectuarea totală sau parţială a cheltuielilor eligibile, cu condiţia ca prima rambursare a cheltuielilor să se realizeze ulterior creării a minimum zece noi locuri de muncă, dintre care minimum trei pentru lucrători defavorizaţi. Prin lucrător defavorizat se înţelege orice persoană care se află în una din următoarele situaţii: nu a avut un loc de muncă remunerat în ultimele 6 luni; are vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani; are vârsta peste 50 de ani; nu a absolvit o formă de învăţământ liceal sau nu deţine o calificare profesională (ISCED 3) sau se află în primii doi ani de la absolvirea unui ciclu de învăţământ cu frecvenţă şi nu a avut încă niciun loc de muncă remunerat; provine din familie monoparentală, având în întreţinerea sa una sau mai multe persoane; este membru al unei minorităţi etnice şi are nevoie să îşi dezvolte competenţele lingvistice, formarea profesională sau experienţa în muncă pentru a-şi spori şansele de a obţine un loc de muncă stabil; este recunoscută ca persoană cu handicap conform legislaţiei naionale. Totodată, întreprinderea are obligaţia de a menţine timp de minimum cinci ani - în cazul intreprinderilor mari, respectiv trei ani - în cazul IMM-urilor: investiţia iniţială în stare de funcţionare; fiecare loc de muncă nou creat (de la data la care a fost ocupat prima dată). Ajutorul de stat se acordă pentru cheltuielile eligibile rezultate din costurile salariale înregistrate pe o perioadă de doi ani consecutivi, în limita salariului mediu brut pe economie comunicat de Institutul Naţional de Statistică, aprobat prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat, valabil pentru anul depunerii cererii de acord pentru finanţare. Primele două sesiuni de înregistrare a cererilor de acord pentru finanţare au avut loc în perioadele septembrie - noiembrie 2014, respectiv februarie - aprilie 2015.
Cea de-a treia şi ultima se va încheia la 18 septembrie 2015, iar bugetul alocat pentru aceasta este de 367 milioane lei. Pentru a putea obţine aprobarea de finanţare, solicitantul trebuie să depună la Ministerul Finantelor Publice (MFP): cerere de acord pentru finanţare; declaratie privind încadrarea întreprinderii în categoria IMM-urilor; certificat constatator; situaţii financiare anuale aprobate; plan de creare a locurilor de muncă; certificat de atestare fiscală; împuternicire semnată de reprezentantul legal şi, opţional, ştampilată (de reamintit că, începand din 23 iulie 2015, firmele şi PFA-urile nu mai sunt obligate să îşi ştampileze documentele depuse la institutiile statului). După încheierea acestei sesiuni, va avea loc selecţia finală a companiilor care vor primi ajutorul de stat, iar întreprinderile selectare vor depune noi documente a proiectului de investiţii, inclusiv planul de afaceri. Reamintim că întreprinderile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme sunt întreprinderi nou-infiintate sau întreprinderi în activitate, IMM-uri sau întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înfiinţate conform Legii societatilor comerciale.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.