MFP. IMM-urile și microîntreprinderile - Granturi pentru plata dobânzilor și comisioanelor
Bugetul schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei (161 milioane euro), iar plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei, echivalentul în lei a 3,1 miliarde euro. Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de cel mult 40.000 beneficiari.
Executivul a aprobat Ordonanța de Urgență privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID - 19, precum și pentru modificarea și completarea OUG nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii - IMM Invest România. Potrivit Comunicatuluil Ministerului Finanțelor Publice (MFP), firmele mici și mijlocii, precum și microîntreprinderile care vor accesa linii de credite și împrumuturi pentru investiții cu garanții de stat vor beneficia de granturi pentru plata dobânzilor și comisioanelor de administrare și risc pe următorii 1 - 3 ani în limita a 800.000 de euro pentru fiecare întreprindere. Vor putea beneficia de garantarea creditelor și ajutor de stat pentru acoperirea dobânzilor și comisioanelor de administrare și risc și companiile care activează în domeniul intermedierilor financiare și asigurări, tranzacții imobiliare și activități de închiriere și leasing încadrate în categoria IMM. Durata maximă a finanțărilor este de 6 ani în cazul creditelor pentru investiții și, respectiv, de 3 ani în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Creditele/liniile de credit pentru capitalul de lucru pot fi prelungite cu maximum 3 ani. Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru este de 5 milioane de lei, iar pentru creditele de investiții, valoarea maximă a finanțării este de 10 milioane de lei. De asemenea, creditele cumulate acordate unei companii se vor încadra în limita totală a 10 milioane de lei. Potrivit prevederilor legale, firmele care aplică pentru obținerea granturilor depun un document scris prin care se angajează să nu disponibilizeze personalul existent de la data intrării în vigoare a OUG până la 31 decembrie 2020. Întreprinderea poate organiza programul de lucru al salariaților în funcție de evoluția activității curente a acesteia. Ministerul Finanțelor Publice va acoperi prin granturi 100% din dobânzile, comisioanele de administrare ș irisc pentru liniile de credit/capital de lucru, precum și pentru creditele de investiții. Ajutorul nu poate depăși 120.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii sau 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole. Perioada de acoperire prin grant de la buget a dobânzii și comisioanelor de administrare și risc este de la momentul acordării creditelor/liniilor de credit contractate după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2020.
Perioada de valabilitate a schemei, respectiv perioada în care se selectează beneficiarii și se emit scrisori de garanție/acorduri de finanțare este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor OUG și data de 31 decembrie 2020, iar perioada în care se poate efectua plata grantului este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor acestei ordonanțe de urgență și data de 31 martie 2021, inclusiv, cu posibilitatea prelungirii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.