Proiectul de Ordonanţă propune şi modificări pentru Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, printre acestea fiind cele care vizează extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, începând cu 1 noiembrie, respectiv şi acordarea unor bonificaţii pentru impozitul pe venit şi contribuţiile sociale definitivate în baza deciziilor de impunere.

Pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice la rubrica Transparenţa decizională, a fost publicat, la finele lunii trecute, un Proiect de OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea unor acte normative. Concret, au fost aduse clarificări privind contribuabilii care beneficiază de bonificaţie la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale. Astfel, se propune modificarea art.  133 alin. (15) din Codul fiscal, astfel încât să se elimine situaţiile în care, contribuabilii care realizează venituri impuse pe baza normelor anuale de venit sau pe baza câştigului net anual, să nu beneficieze de bonificaţie la plata impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale. Se completeaza textul astfel încât şi aceste categorii de persoane să fie vizate de prevederea respectivă, după cum urmează: pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă până la 15 iulie 2018 inclusiv - se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligaţiile fiscale anuale pentru anul 2018. Valoarea bonificaţiei diminuează impozitul pe venitul/câştigul net anual şi/sau impozitul pe venitul anual, de plată; pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe venit se acordă o bonificaţie de 5% din impozitul pe venit anual estimat declarat prin Declaraţia unică şi plătit integral până la 15 decembrie 2018 inclusiv. Valoarea bonificaţiei diminuează impozitul pe venitul net anual estimat şi/sau impozitul pe venitul anual estimat, de plată. O altă modificare este legată de extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5%, începând cu 1 noiembrie 2018, pentru următoarele operaţiuni: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea care se încadrează la codul NC 22 03 00 10; dreptul de utilizare a facilităţilor sportive ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311 şi 9313, potrivit Clasificării activităţilor din economia naţionala - CAEN, actualizată prin Ordinul INS nr. 337/2007; serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracţii şi parcuri recreative ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9321 si 9329, potrivit CAEN.

Alte măsuri propuse se referă la prelungirea termenului de plată şi acordarea unor bonificaţii pentru impozitul pe venit şi contribuţiile sociale definitivate în baza deciziilor de impunere. Astfel, în cazul deciziilor de impunere anuală,  pentru definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice în anul 2017 şi pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017, se propune ca termenul de plată pentru sumele de plată stabilite prin aceste decizii, să fie 15 martie 2019. Pentru plata cu anticipaţie a acestor sume se propune acordarea unei bonificaţii de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la data de 15 decembrie 2018, inclusiv. În cazul deciziilor de impunere anuală, emise de Fisc, pentru definitivarea contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017, termenul de plată pentru sumele de plată stabilite  prin aceste decizii este data de  30 iunie 2019. Pentru plata cu anticipaţie a acestor sume se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la data de 31 martie 2019, inclusiv.