MFP. Programul IMM Factor - Cresc finanţările, garanţiile vor fi prelungite
Schema de ajutor de stat IMM Factor - Produs de garantare a creditului comercial, respectiv perioada în care se selectează beneficiarii și se emit contracte de garanție/acorduri de finanțare aferente se prelungește până la data de 31 decembrie 2021.
Potrivit MFP, îmbunătăţirile propuse conduc la crearea unui cadru adaptat atât cerinţelor sectorului IMM în contextul actual, cât şi derulării corespunzătoare a Programului de către instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare din România. Concret, În cadrul proiectului se propune prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de stat pe Cadru Temporar, în sensul prelungirii perioadei de acordare a garanţiilor aferente până la data de 31 dcembrie 2021. Totodată, se prelungeşte şi perioada de plată a grantului până la data de 31 octombrie 2022, în conformitate cu perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat. Totodată, plafoanele maxime ale granturilor de care pot beneficia IMM-urile în conformitate cu noile prevederi ale Cadrului Temporar cresc de la 800.000 euro la 1.800.000 euro per întreprindere. Pentru întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii plafonul creşte de la 120.000 euro la 270.000 euro. Pentru întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, plafonul se modifică de la 100.000 euro la 225.000 euro. Concret, art. 14 stabileşte următoarele: Întreprinderile mici și mijlocii care au contractat finanțările garantate conform art. 1 alin. (4), beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat din valoarea integrală a comisionului de risc și a celui de administrare şi din valoarea rezultată prin aplicarea unui procent de 50% la valoarea dobânzilor, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 1.800.000 euro per întreprindere. Cursul de schimb euro/leu pentru calcularea plafonului maxim de 1.800.000 euro este cursul Băncii Naţionale a României valabil la data emiterii acordului de finanţare. Pentru sectoarele agriculturii, pisciculturii şi acvaculturii se aplică următoarele condiţii: ajutorul nu depăşeşte 270.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii sau 225.000 euro pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole. Toate sumele utilizate trebuie să fie brute, şi anume înainte de deducerea impozitelor sau a altor taxe.
Totodată, noile prevederi legale propun şi eliminarea ipotecilor imobiliare dintre garanţiile colaterale cu care poate fi garantată garanţia de stat, dat fiind că operaţiunile cu factoring cu regres nu sunt grevate de astfel de garanţii în mod obişnuit. În lipsa acestei modificări, finanţările de tip factoring cu regres care pot fi accesate prin intermediul Programului ar fi lipsite de atractivitate pentru potenţialii beneficiari. Începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență și până la data de 31 decembrie 2021, acordarea grantului se realizează conform Schemei de ajutor de stat prevăzută la Capitolul II din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 146/2020 privind aprobarea Programului IMM Factor - Produs de garantare a creditului comercial și a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia, cu modificările ulterioare. Perioada în care se poate efectua plata grantului este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor OUG și data de 31 octombrie 2022.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.