MFP. Situaţii financiare anuale pe 2021 - Depunere, termene şi noutăţi
Ministerul Finanţelor a publicat, în Monitorul Oficial nr. 100/1 februarie, Ordinul 85/2022 privind depunerea situaţiilor financiare anuale pe 2021.
În ceea ce priveşte termenele pentru depunerea situaţiilor financiare anuale pe anul 2021, acestea se vor depune după cum urmează: 30 mai 2022 - pentru SRL-uri (150 de zile de la incheierea exerciţiului financiar); 2 mai 2022 - pentru ONG-uri (120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar). Entitatile vor depune, potrivit legii, la unităţile teritoriale ale MFP situaţii financiare anuale întocmite cu ajutorul programului de asistenţă elaborat de instituţie. Entităţile care nu au desfăşurat activitate de la constituire până la sfârşitul exerciţiului financiar de raportare nu întocmesc situaţii financiare anuale, urmând să depună în acest sens la unităţile teritoriale ale MFP o declaraţie pe propria răspundere a persoanei care are obligaţia gestionării entităţii. Prin noul act normativ se propune: raportarea distinctă a cifrei de afaceri netă corespunzătoare principalei activităţi desfăşurate de entităţi, precum şi a cheltuielilor privind consumul de energie; introducerea în planul de conturi aplicabil diferitelor categorii de entităţi a următoarelor conturi: 6051 „Cheltuieli privind consumul de energie”, 6052 „Cheltuieli privind consumul de apă”, 6461 „Cheltuieli privind contribuţia asiguratorie pentru munca corespunzătoare salariaţilor” şi 6462 „Cheltuieli privind contribuţia asiguratorie pentru munca corespunzătoare altor persoane, decât salariaţii”. Pentru exerciţiul financiar al anului 2021, societăţile ale căror valori mobiliare au fost admise la tranzacţionare în cursul exerciţiului financiar 2021 întocmesc situaţiile financiare anuale individuale în baza IFRS prin retratarea informaţiilor din contabilitatea organizată în baza Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate. Astfel, începând cu exerciţiul financiar al anului 2022, societăţile ale căror valori mobiliare au fost admise la tranzacţionare în cursul exerciţiului financiar 2021 ţin contabilitatea în baza prevederilor IFRS.
Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic determina criteriile de mărime pe baza indicatorilor determinaţi din situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar precedent şi a indicatorilor determinaţi pe baza datelor din contabilitate şi a balanţei de verificare întocmite la finele exercitiului financiar astfel ales, şi care se încheie la o dată ulterioară datei de 1 ianuarie 2022. Potrivit legii, sunt supuse auditului entităţile care, la data bilanţului, depăşesc limitele a cel puţin două dintre următoarele trei criterii: totalul activelor - 16.000.000 lei; cifra de afaceri netă - 32.000.000 lei; numărul mediu de salariaţi în cursul exerciţiului financiar - 50.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.