MMAP: Sancţiuni majorate pentru delictele silvice
Modificările legislative prevăzute prin OUG 51/2016, care completează Legea 171/2010 privind sancționarea contravențiilor silvice, au intrat în vigoare joi, 20 octombrie.
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a stabilit amenzi duble pentru delictele silvice fiind introduse, în plus, alte 100 de noi tipuri de abateri care vor putea fi sancţionate. Astfel, ,,tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, fără drept, precum și distrugerea ori vătămarea de arbori, puieți, pomi de Crăciun ori lăstari din fondul forestier național sau tăierea, ruperea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, fără drept, precum și distrugerea ori vătămarea de arbori de pe terenurile cu vegetație forestieră din afara fondului forestier național, dacă valoarea prejudiciului, stabilită potrivit legii, este de până la de 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior“ se va plăti o amendă cuprinsă între 1.000 şi 12.000 de lei, iar masa lemnoasă se va confisca. Până acum, sancţiunea era cuprinsă între 500 şi 5000 de lei. Acelaşi cuantum al amenzii se va aplica şi în cazul furtului ori “însușirea arborilor tăiați cu drept sau fără drept, a puieților, pomilor de Crăciun ori a lăstarilor din fondul forestier național sau a pomilor de Crăciun din culturi specializate sau furtul ori însușirea arborilor tăiați cu drept sau fără drept de pe terenurile cu vegetație forestieră din afara fondului forestier național, dacă valoarea prejudiciului este de până la de 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior“.
În ceea ce privește autorizarea de exploatări forestiere în pădurile virgine, în vechea reglementare nu exista niciun fel de sancțiune acum, însă, fiind introdusă o amendă cuprinsă între 20.000 și 30.000 de lei. Totodată, pentru transportul de masă lemnoasă fără proveniență legală, contravenția era, până acum, cuprinsă între 2000 și 5000 de lei, noile reglementări majorând amenda care ajunge, astfel, la o valoare cuprinsă între 3.000 și 10.000 de lei, pe lângă confiscarea materialului lemnos, ca măsură complementară , fiind introdusă și confiscarea mijlocului de transport. Noile reglementări introduc şi o noua contravenție referitoare la accesul persoanelor în fondul forestier național cu autovehicule nedestinate transportului masei lemnoase, fără acordul scris al proprietarului sau administratorului, faptă pentru care se va aplica o amendă între 2.000-5.000 lei.
În ceea ce priveşte noile fapte contravenţionale, acestea sunt următoarele: trecerea animalelor domestice neînsoțite prin fondul forestier, fără aprobare legală; aruncarea sau depozitarea în fondul forestier național a reziduurilor menajere, industriale, petroliere sau rezultate din prelucrarea lemnului, a substanțelor chimice, a apei sărate și a altor substanțe; neluarea de către proprietarii sau deținătorii de obiective legal amplasate în fondul forestier sau limitrof acestuia a măsurilor privind salubrizarea și igienizarea pădurilor limitrofe obiectivelor; înființarea/funcționarea de centre sau puncte de colectare permanente sau volante de achiziție a ciupercilor și fructelor de pădure, precum și a celorlalte produse nelemnoase specifice fondului forestier, fără avizul ocolului silvic care asigură administrarea sau serviciile silvice. Pentru aceste fapte, cei care le-au săvârşit sunt, potrivit legii, pasibili de amenzi între 500 - 800 lei. O altă noutate vizează operatorii economici care exploatează masă lemnoasă şi cărora le pot fi aplicate, pe lângă amenzi, şi puncte de penalizare. În situaţia în care operatorul economic acumulează 25 de puncte de penalizare, acesta nu va mai putea participa la licitația de masă lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică, pentru o perioadă de 6 luni.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.