Noi prevederi privind - Contractele de credit pentru consumatori
Ordonanța de Urgenţă adoptată de Guvern se aplică tuturor contractelor de credit care au ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil ori care sunt garantate cu bunuri imobile, respectiv contractelor de credit legate în vreun fel de bunuri imobile destinate consumatorilor.
Noile reguli cuprind prevederi referitoare la informarea corectă și completă a consumatorilor care solicită credite imobiliare sau garantate cu ipotecă. Concret, informațiile generale trebuie să fie corecte, clare și să nu fie susceptibile de a induce în eroare, acestea fiind oferite prin intermediul Fișei Europene de Informații Standardizate (FEIS), în timp util, dar nu mai puțin de 15 zile calendaristice înainte de semnarea unui contract. Informațiile cuprinse în FEIS nu pot fi modificate și reprezintă un angajament ferm pentru creditor.
Ordonanţa prevede faptul că, pe parcursul derulării contractului, creditorii nu au voie: să majoreze comisioanele; să introducă noi comisioane; să perceapă comisioane pentru depunerea de numerar (plata ratelor) sau retragerea sumelor creditate; să perceapă comision la rescadențare sau reeșalonare, ori să perceapă comisioane în cazul în care consumatorii solicită schimbarea garanţiilor. Totodată, se interzice creditorului creşterea marjei de dobândă, sau, după caz, a ratei dobânzii fixe, iar în cazul acordării la solicitarea consumatorului de rescadențări, reeșalonări, perioade de grație, interzicerea introducerii sau majorării comisioanelor aplicabile sau introducerea unor elemente noi de cost. În ceea ce priveşte rambursarea anticipată a creditului, Ordonanţa stabileşte că, în orice moment, consumatorul are dreptul de a rambursa integral sau parțial obligațiile care îi revin în temeiul unui contract de credit înainte de încetarea acestuia, situaţie în care creditorul nu are dreptul să aplice penalizări, să perceapă compensație sau orice alte costuri de la consumator. În cazul imposibilității consumatorilor de a-și îndeplini obligațiile contractuale, creditorul poate propune consumatorului refinanțarea creditului, respectiv reducerea cuantumului ratelor lunare pe o perioadă de timp determinată.
Noile reguli stabilesc, printre altele, că în situaţia recuperărilor de creanţe, sunt interzise: cesionarea contractului de credit și a accesoriilor, precum și a creanței către o entitate care nu are sediul social, sucursală sau reprezentant în România; perceperea de comisioane, dobânzi și dobânzi penalizatoare, cu excepția dobânzilor penalizatoare legale; perceperea de costuri aferente activității de recuperare, cu excepția costurilor aferente procedurilor de executare silită; utilizarea de tehnici care să hărțuiască sau să abuzeze orice persoană în legătură cu recuperarea creanțelor; afișarea la ușa apartamentului/blocului a notificărilor/somațiilor/adreselor în legătură cu recuperarea creanțelor, cu excepția actelor de procedură afișate la solicitarea executorului judecătoresc ori a instanței de judecată. De precizat, în încheiere, că Ordonanța de Urgență care modifică OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, va intra în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.