Noua Legea a cooperației: Facilităţi fiscale pentru membri cooperatori
Conform noii legi, fermierii care formează sau au format deja cooperative pot nu numai să producă în comun, dar şi să proceseze sau să comercializeze în comun.
Potrivit oficialilor, legea adoptată este menită să stimuleze producătorii individuali care se asociază în cooperative cu: scutirea impozitului pe profit 5 ani, măsură care se aplică atât pentru cooperativele existente, cât şi cele nou înfiinţate, indiferent de cifra de afaceri, cu condiţia integrării producţiei cu procesarea. În cazul fermelor care au doar producție, se va aplica scutirea de impozit până la limita de 2 milioane euro cifra de afacer; scutirea impozitului pe venit pentru microintreprinderile care aderă la cooperative; scutirea impozitului pe norma de venit pentru persoanele fizice/pfa/ii/if care aderă; scutirea impozitului pe proprietate pentru bunurile aferente producției valorificate prin cooperativ; scutirea impozitului pe arendă pentru terenurile date în arendă cooperativelor. Valorificarea producţiei membrilor se va realiza de către cooperative pentru minimum 50% din producţia totală comercializată de fiecare membru/aferentă normei de venit, aferentă grupei/grupelor de produse cu care aceasta participă în cooperativa agricolă. Producţia destinată vânzării aferentă terenurilor şi efectivului de animale cu care membrii participă în cooperativa agricolă se valorifică integral prin intermediul cooperativei, cu respectarea condiţiilor prevăzute în statutul cooperativei.
Potrivit noilor prevederi, totalitatea terenurilor şi efectivelor de animale a căror producţie este valorificată prin cooperativa agricolă şi a bunurilor acesteia se asimilează unei unităţi tehnico-economice, conform statutului cooperativei.
Cooperativa agricolă poate primi drept de folosinţă asupra bunurilor membrilor cooperatori, în baza acordului scris de către aceştia şi conform statutului cooperativei. Cooperativa agricolă este asimilata unui fermier, astfel cum este definit la art.2, alin.1, lit f) din Ordonanta nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.104/2015, cu modificările şi completările ulterioare, producător agricol, persoană juridică, a cărei dimensiune reprezintă cumulul dimensiunilor exploataţiilor membrilor cooperatori, aferente producţiei valorificate prin cooperativa agricolă şi a exploataţiei cooperativei, după caz.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.