Exploataţiile non-profesionale de ovine, caprine, respectiv bovine pot să efectueze identificarea animalelor şi prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal.
 

Certificarea exploataţiilor de animale
Identificarea şi înregistrarea animalelor este instrumentul care stă la baza activităţilor desfăşurate de serviciile veterinare pentru supravegherea şi combaterea bolilor la animale, pentru certificarea sănătăţii animalelor şi exploataţiilor de animale în vederea comerţului intern, intracomunitar şi exportului, pentru asigurarea trasabilităţii "de la fermă la furculiţă", în scopul siguranţei alimentului. "Identificarea animalelor este o acţiune vitală pentru activitatea medicului veterinar întrucât acesta nu poate efectua tratamente, vaccinări, recoltări de probe, examinare clinică, certificarea stării de sănătate, dacă animalele sunt neidentificate" - precizează dr. Sorin Hodişan, director executiv al DSVSA Bihor. Astfel, începând cu luna aprilie 2010, exploataţiile non-profesionale de ovine şi caprine, respectiv - începând cu 1 ianuarie 2011 şi exploataţiile non-profesionale de bovine pot să efectueze identificarea animalelor şi prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal. De asemenea, începând cu aprilie 2010, în cazul exploataţiilor comerciale de ovine şi caprine, şi începând cu 1 ianuarie 2011 - în cazul exploataţiilor comerciale de bovine, activitatea de identificare şi înregistrare a animalelor se efectuează de către proprietarul animalelor.
Crotalii, pe cheltuiala proprie
Începând cu 1 ianuarie 2011 deţinătorii animalelor, atât din exploataţiile comerciale cât şi din cele nonprofesionale, trebuie să îşi suporte costul crotaliilor care se aplică animalelor proprii. Aceste crotalii pot fi cumpărate de la orice furnizor primar sau secundar aprobat de ANSVSA, respectiv DSVSA (publicaţi pe site-ul www.ansvsa.ro "crotalii oficiale pentru animale"). Mai mult, legiuitorul a prevăzut că, în acele exploataţii nonprofesionale care nu pot fi sau nu doresc a fi preluate de asociaţiile de crescători, activitatea să fie în continuare efectuată de medicii veterinari care au reprezentare în fiecare comună a ţării. Până la această dată ANSVSA a aprobat şi înregistrat 7 furnizori primari pentru crotaliile de ovine şi caprine, 5 furnizori primari pentru crotalii de bovine, 3 furnizori primari pentru crotalii de suine. De asemenea, sunt aprobaţi şi înregistraţi de către DSVSA judeţene un număr total de 157 de furnizori secundari de crotalii. Furnizorii primari pot să vândă crotalii atât furnizorilor secundari, cât şi direct proprietarilor exploataţiilor de creştere (cu excepţia abatoarelor, centrelor de colectare, târgurilor şi expoziţiilor de animale, bazelor de achiziţii, stânelor, taberelor de vară), iar furnizorii secundari pot vinde crotaliile doar direct exploataţiilor de creştere.
În numărul următor, despre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească crescătorii de animale pentru obţinerea Acordului de a deveni utilizator de Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor - SNIIA.