În fiecare an, până la data de 31 august (inclusiv), operatorii vor avea obligaţia de a-şi înregistra activitatea la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Direcţiile pentru Agricultură judeţene.

Potrivit Proiectului de Ordonanţă care aduce noutăţi în procedura de înscriere a operatorilor în agricultura ecologic, publicat zilele trecute de Ministerul Agriculturii, înregistrarea operatorilor care valorifică produse rezultate din livezile răzleţe ţărăneşti se va face conform prevederilor art. 68 din Regulamentul (CE) nr. 889/2008, privind subcontractarea, în acest sens fiind necesare: lista subcontractanţilor, respectiv a proprietarilor terenurilor cu pomi răzleţi, condiţia necesară fiind ca aceştia să fie supuşi sistemului de control; existenţa unui acord scris prin care subcontractanţii îşi supun exploataţia sistemului de control; un sistem corespunzător al documentelor contabile prin care se poate asigura trasabilitatea produselor. Subcontractanţii vor fi menţionaţi în Fisa de înregistrare a procesatorilor în agricultura ecologică, prevăzuta la Anexa nr. 3 a Ordinului nr. 219/2007, punctul 1) Procesator - Locaţia fermei/unităţii administrate sau în Fisa de înregistrare a comercianţilor de produse ecologice (inclusiv comerţul intracomunitar), punctul 1) Comerciant - Locatia fermei/unităţii administrate. Agricultura ecologică din România are în prezent un ritm de creştere anuală de 23%. Dacă în anul 2010 existau 3.155 de operatori în sectorul de agricultură ecologică, în 2011 numărul acestora a crescut de trei ori, pentru ca în 2012 acesta să crească de 11,8 ori, fiind înregistraţi 26.736 de operatori implicaţi în producţia, procesarea şi comercializarea produselor ecologice. În ceea ce priveşte sectorul de produse procesate, în anul 2012 s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de procesatori, de la 48 unităţi în anul 2007 la 103. La capitolul suprafeţelor exploatate în sistem ecologic, dacă în 2007 suprafaţa totală cultivată după metoda de producţie ecologică a fost de 131.448 hectare (din care 46.865 suprafaţa în conversie şi 84.585 suprafaţa certificată ecologic), la nivelul anului 2012 aceasta se ridica la 450.000 de hectare, culturile din flora spontana fiind colectate de pe circa 520.000 de hectare. În 2012, suprafeţele în sistemul ecologic au crescut cu 45% faţă de anul 2011, reprezentând circa 3,38% din totalul suprafeţei agricole utilizate a României. Cu toate acestea, consumul intern de produse ecologice certificate reprezintă doar 2% din totalul alimentelor consumate, deşi aproape 70% din produsele provenite din mediul rural românesc pot fi clasificate ca fiind naturale şi ecologice.