Măsura privind asigurarea recoltei de struguri pentru vin poate fi accesată începând cu 16 octombrie 2014, în cadrul Programului Naţional de Sprijin al României în Sectorul Vitivinicol 2014-2018.

Condiţii

Potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), măsura, care are o alocare totală de 1.750.000 de euro, oferă producătorilor de struguri de vin posibilitatea să îşi asigure producţia împotriva dezastrelor naturale, a pagubelor produse de animale şi a bolilor şi dăunătorilor. Pentru a beneficia de sprijinul financiar, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să facă dovada deţinerii în exploataţie şi a înscrierii în Registrul Fermelor (RF) a plantaţiilor cu viţă-de vie pentru care se solicită sprijin; să facă dovada înscrierii în Registrul Plantaţiilor Viticole ( RPV) a plantaţiilor cu viţă-de-vie pentru care se solicită sprijin; să facă dovada asigurării recoltei plantaţiilor cu viţă-de-vie pentru care se solicită sprijin. În situaţia în care un producător viticol asigură recolta plantaţiilor viticole cu soiuri pentru struguri de vin ale căror suprafeţe sunt situate în mai multe unităţi administrative-teritoriale, acesta formulează cerere în fiecare unitate administrativ teritorială unde este situată plantaţia viticolă.

Beneficiari

Nivelul ajutorului este de 80 % din costul primelor de asigurare plătite de către producători pentru a se asigura împotriva pierderilor rezultate din fenomenele climatice cu efecte adverse asimilabile dezastrelor naturale şi 50% din costul primelor de asigurare plătite de către producători pentru a se asigura împotriva dezastrelor sau fenomenelor climatice nefavorabile, pierderilor cauzate de animale, boli sau dăunători. Beneficiarii sunt producătorii agricoli persoane fizice/juridice care asigură recolta plantaţilor viticole cu struguri de vin pentru fenomenele menţionate anterior. Nu se acordă sprijin financiar producătorilor viticoli pentru: asigurarea recoltei plantaţiilor viticole cu struguri de masă; asigurarea recoltei plantaţiilor viticole cu hibrizi direct producători interzişi; asigurarea recoltei plantaţiilor viticole care fac obiectul proiectelor de cercetare şi măsuri destinate să susţină astfel de proiecte; asigurarea recoltei plantaţiilor viticole care fac obiectul măsurilor incluse în programele de dezvoltare rurală în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.