Plata pentru înverzire: Trei condiţii necesare la obţinerea fondurilor
Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire) se acorda fermierilor care aplică pe toată suprafaţa eligibilă următoarele practici agricole benefice pentru climă şi mediu: diversificarea culturilor; menţinerea pajiştilor permanente existente; prezenţa unei zone de interes ecologic pe suprafaţa agricolă (ZIE).
De această plată beneficiază implicit fermierii care practică agricultura ecologică şi deţin document justificativ emis de un organism de certificare şi inspecţie aprobat de MADR, fermierii ale căror exploataţii se află integral sau parţial în zone care fac obiectul Directiva habitate 92/43/CE, Directiva apă 2000/60/CE, Directiva conservare păsări sălbatice 2009/147/CE şi aplică practici agricole benefice pentru climă şi mediu care corespund cu obiectivele acestor directive fermierii care au suprafaţa totală a explotaţiei acoperită cu culturi permanente. Concret, în sensul art. 17 alin. (1) din OUG nr. 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare, diversificarea culturilor constă în existenţa mai multor culturi pe terenul arabil, în funcţie de suprafaţă, după cum urmează: cel puţin două culturi diferite pe suprafeţele cuprinse între 10 şi 30 ha, iar cultura preponderentă să acopere maximum 75% din terenul arabil; cel puţin trei culturi diferite pe suprafeţe de peste 30 ha, iar cultura preponderentă să acopere maximum 75% din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 95% din terenul arabil; prin excepţie, în cazul în care suprafaţa de teren arabil este cultivată în proportie de peste 75% cu iarbă ori cu alte plante erbacee sau este pârloagă, cultura preponderentă de pe restul suprafeţei arabile trebuie să ocupe maximum 75% din terenul arabil rămas.
În ceea ce priveşte cuantumul sumelor pentru înverzire, Ordonaţa de Urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 prevede: "Art. 21 - Cuantumul plăţii pentru înverzire se stabileşte anual prin hotărâre a Guvernului." Pentru anul de cerere 2015, fermierii primesc, potrivit reprezentanţilor MADR, o sumă de 53, 90 de euro în plus pe hectar, dar numai cu respectarea comndiţiilor menţionate.
Pentru a beneficia de plăţile directe prevăzute de lege, fermierii trebuie să îndeplineasca următoarele condiţii: să declare toate parcelele agricole, precum şi zonele de interes ecologic prevăzute la art. 20 alin. (1) din OUG nr. 3/2015; la depunerea cererii unice de plată sau a modificărilor aduse acesteia să prezinte documentele necesare care dovedesc utilizarea terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere; să identifice, să declare, să delimiteze şi să localizeze parcelele agricole utilizate în aplicaţia electronică GIS, pusă la dispoziţie de către APIA, care permite prelucrarea datelor spaţiale şi alfa numerice privind suprafeţele declarate, şi să utilizeze datele cadastrale disponibile. De precizat că la momentul depunerii cererii, solicitantul trebuie să bifeze schema/schemele, măsura/măsurile pentru care solicită plată în cererea unică de plată, în caz contrar se va considera că solicitantul nu doreşte sprijinul aferent schemei/măsurilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.