Programul guvernamental “Investeşte în tine” are ca obiectiv facilitarea accesului la finanţare pentru cetăţenii români care vor să se dezvolte personal şi profesional.

Pentru a fi eligibili, beneficiarii programului trebuie să îndeplinească fie: persoane fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România; tineri cu vârsta cuprinsă între 16 ani împliniţi şi până la 26 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului inclusiv şi să fie cuprinşi în sistemul de învăţământ sau să efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) sau, după caz, de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS); persoane cu vârsta între 26 de ani împliniţi şi 55 de ani neîmpliniţi la data solicitării creditului inclusiv, dacă sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională, autorizate de MEN si, dupa caz, de MMJS; să prezinte cel puţin un codebitor, dacă solicitantul nu este angajat.

În ceea ce priveşte caracteristice programului, amintim:  procentul de garantare a creditelor acordate prin Program este de 80%, exclusiv dobânzile şi comisioanele aferente; valoarea maximă a finanţării garantate de stat este de 40.000 lei - în cazul beneficiarilor cu vârste între 16 ani şi 26 de ani, respectiv 35.000 lei - pentru beneficiarii cu vârste între 26 ani şi 55 ani. Creditele pot fi suplimentate cu 20.000 de lei, pentru toţi beneficiarii dacă sunt angajaţi sau se angajează pe perioada derulării creditului; garantia de stat se acordă prin intermediul Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii şi a Fondului Român de Contragarantare. Dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditelor garantate se suportă din bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză; durata maximă de creditare este de 10 ani. De asemenea, trebuie precizat că Programul prevede şi obligaţia instituţiilor de credit finanţatoare de a asigura o perioadă de graţie cel puţin egală cu perioada studiilor, nu mai mult de 5 ani de la data acordării creditului. Plafonul total al garanţiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 de milioane de lei, iar bugetul total al subvenţiilor de dobândă şi al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză. În ceea ce priveşte costul total al creditelor acordate în cadrul Programului, care este suportat de la bugetul de stat, acesta se compune din: rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2% pe an; marja include toate costurile legate de acordarea şi derularea creditului în toate etapele finanţării; comisionul de analiză perceput de finanţatori, de maximum 0,1% aplicat la valoarea finanţării; comisionul de gestiune a garanţiilor de stat perceput de FNGCIMM şi, respectiv FRC. Potrivit oficialilor MFP, prin acest Program se vine în întâmpinarea tinerilor care au nevoie de un sprijin financiar pentru a se dezvolta atât personal, cât şi profesional şi, deopotrivă, adulţilor care doresc sau sunt nevoiţi să îşi schimbe profesia, să se recalifice.