Hotelierii şi alte IMM-uri din turism, service-urile auto, restaurantele, barurile şi cafenele ar putea achita de la începutul anului viitor impozitul forfetar, potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor. Valoarea noului impozit va fi stabilită în funcţie de tipul de activitate, suprafaţă, localitate şi sezon.

De la 1 ianuarie 2014, modul de impozitare ar putea fi modificat pentru câteva categorii de contribuabili. Prevederea este cuprinsă într-un Proiect de lege care modifică şi completează Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Potrivit documentului, de la începutul anului viitor vor fi obligaţi să plătească impozitul forfetar contribuabilii persoane juridice care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: desfăşoară activităţi principale în domeniile serviciilor de cazare şi alimentaţie publică - hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri - cafenele, precum şi în domeniul întreţinerea şi repararea autovehiculelor; au realizat o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situatii financiare aprobate; au un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250 şi nu se află în dizolvare, potrivit legii. Atenţie! Cifra de afaceri anuală netă şi activele totale sunt cele din situaţiile financiare anuale. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea exerciţiului financiar precedent celui pentru care se datorează impozitul.  Mai mult, IMM-urile vor plăti impozitul forfetar doar dacă ponderea veniturilor obţinute în anul precedent din desfăşurarea activităţilor cu codurile CAEN vizate în total venituri este de peste 70%. Pentru a determina această pondere, contribuabilii scad din totalul veniturilor costurile stocurilor de produse, cele ale serviciilor în curs de execuţie, cele din producţia de imobilizări corporale şi necorporale, cele din subvenţii, cele din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare, cele din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil, cele din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii şi cele aferente reducerilor comerciale acordate. Potrivit proiectului legislativ, impozitul forfetar va fi plătit şi de persoanele juridice române care se înfiinţează în cursul anului, inclusiv contribuabilii care apar după reorganizări ale altor companii, şi îndeplinesc condiţiile menţionate. De asemenea, contribuabilii care devin inactivi temporar vor reveni la plata impozitului forfetar, odată cu reluarea activităţii. Persoanele juridice române nu mai plătesc impozitul forfetar începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile mentionate. În cazul unui contribuabil care îşi încetează activitatea în cursul anului, perioada impozabilă este cea din an în care persoana juridică a existat, conform actului legislativ propus. Conform expunerii de motive a Proiectului de lege, pentru a determina valoarea impozitului standard în turism, restaurante şi alte activităţi de cazare şi de alimentaţie, s-au luat în calcul următorii indicatori relevanţi: capacitatea de a produce venit (număr de locuri de cazare şi suprafaţa utilă a unităţii), zona şi amplasamentul (vadul comercial), sezonalitatea activităţii şi categoria hotelurilor/pensiunilor (număr stele/flori).