Registrul genealogic al rasei: - Termen prelungit la înscrierea bovinelor/ovinelor
Din 2016, crescătorii care nu îşi înscriu animalele în Registrul Genealogic (RG) al rasei şi, respectiv, Controlul Oficial al Performanţelor (COP) vor pierde subvenţia cuplată pe animale (SCZ). Obligaţia este stabilită prin Hotărârea Guvernului nr. 1.179/29.12.2014 privind instituirea unei Scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor şi Ordinul nr. 619 al MADR privind sprijinul cuplat în zootehnie la speciile bovine şi ovine. Reamintim că în judeţul Bihor, singura asociaţie acreditată pentru aceste activităţi la speciile bovine şi ovine este Asociaţia judeţeană a crescătorilor de animale domestice şi păsări Bihor (AJCADP), cu Acreditările nr. 27/04.11.2013 - la taurine şi, respectiv, nr. 82 seria CO /10.2014 - pentru ovine. Potrivit preşedintelui AJCADP Bihor, dl. Alerxandru Oltean, la specia taurine sunt înscrise, din perioada 2013-2015, peste 85 ferme care beneficiază de sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ) pentru anul 2015, iar la ovine - peste 50 de ferme. Tot domnia sa mai informează crescătorii de animale că urmează refacerea dosarelor şi contractelor pentru anul 2016 în cazul celor deja înscrişi, primirea noilor fermieri pentru anul viitor făcându-se, evident, cu condiţia îndeplinirii criteriilor stabilite de lege.
Înscrierile la COP şi RG pentru noii fermieri, la speciile ovine şi taurine, cât şi refacerea dosarelor pentru cei înscrişi se vor face în perioada 1- 30 noiembrie 2015 pentru anul 2016. Reamintim că, în baza regulamentelor UE, fermierii care vor să beneficieze de subvenţia cuplată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: pentru vacile cu lapte; efectiv de 10-250 capete în exploataţie cu cod ANSV; vârsta maximă - 8 ani la data limită de depunere a cererii unice de plată; tabel cu vacile solicitate pentru efectuarea COP şi RG (copie paşapoarte), tabele aprobate de OJZ Bihor; adeverinţa de la medicul veterinar, că animalele sunt indemne de boli infecto-contagioase; la ovine: efectiv de la 150 - 600 capete ovine sau berbeci de reproducţie inclusiv mioare şi miori cu vârsta minimă, la data de 31 martie, de 1 an; femelele ovine/berbeci de reproducţie din exploataţie să aibă vârsta maximă 8 ani - la oi şi, respectiv, 6 ani - la berbecii de reproducţie la data limită de depunere a cererii unice de plată; efectivul să fie înregistrat în RN; tabelele cu aceste efective să fie aprobate de OJZ Bihor; adeverinţa de la medicul veterinar care să ateste că animalele sunt indemne de boli infecto-contagioase.
Pentru informaţii suplimentare, cei interesaţi pot apela numerele de telefon ale Asociaţiei judeţeană a crescătorilor de animale domestice şi păsări (AJCADP) Bihor - 0751.040.034 sau 0725.221.194.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.