Produsele alimentare înscrise în Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate (RNRC) vor fi comercializate cu un logo distinct pe ambalaj.

Înscriere voluntară în RNRC

Proiectul privind atestarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti, făcut public de Ministerul Agriculturii, reglementează condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii din sectorul alimentar care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti, în vederea înregistrării în Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate (RNRC). Înscrierea producătorilor şi procesatorilor este voluntară. Proiectul de ordin introduce noţiunea de reţetă consacrată românească, aceasta reprezentând produsul alimentar românesc fabricat cu respectarea compoziţiei utilizate cu mai mult de 30 de ani înainte de data intrării în vigoare a Ordinului. Produsele alimentare înscrise în RNRC vor fi comercializate cu un logo distinct pe ambalaj. RNRC va fi administrat de Direcţia Generală Industrie Alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) care va întocmi lista reţetelor consacrate româneşti, pe baza propunerilor organizaţiilor profesionale din domeniu, pentru fiecare categorie de produs, care va fi publicată pe site-ul MADR, însoţită de documentaţia tehnică.

Documente necesare

Lista reţetelor consacrate româneşti urmează să fie actualizată la interval de 6 luni, pe baza propunerilor operatorilor din sectorul alimentar, însoţite de documentaţiile tehnice, care se aprobă de Direcţia Generală Industrie Alimentară. Operatorul din sectorul alimentar care doreşte să se înscrie în RNRC trebuie să depună la Direcţia pentru agricultură judeţeana în raza căreia se realizează produsul alimentar, următoarele documente, în 3 exemplare: opis cu documentele depuse; cererea tip pentru înregistrare în RNRC, pe cod categorie şi cod produs; dovada că operatorul din sectorul alimentar care doreşte atestarea unui produs alimentar după o reţetă consacrată românească, este autorizat/înregistrat conform cerinţelor Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA); contractul de prestări servicii cu un laborator autorizat, de terţă parte; reţetă consacrată, fluxul tehnologic şi utilajele necesare fabricării reţetei; schiţa spaţiului cu amplasarea echipamentelor folosite la fabricarea reţetei; capacitatea de producţie a produsului reţeta consacrată, exprimată în kg/litri/zi; certificatul de înmatriculare la Registrul Comerţului; actul de identitate al solicitantului sau persoanei împuternicite, în copie.