Societatea si tehnologia merg mana in mana, iar inovatiile din cadrul unei o afecteaza pe celalalta. Un bun exemplu este industria alimentara si in mod special mancarurile procesate.

Desi multi oameni prefera mancarea proaspata, dieta variata si bogata pe care oamenii o au astazi nu ar fi posibila fara procesarea, ambalarea si transportarea alimentelor. De aceea este important sa stim modul si conditiile in care aceste alimente sunt preparate.

Nu cu mult timp in ruma tehnicile de procesare a mancarii erau primitive, ele limitandu-se doar la sarare, acrire, uscare, murare, afumare si coagulare, de fapt una din primele mancaruri procesate este branza. O data cu era industriala si dezvoltarea tehnologiilor, a noilor piete de desfacere care au devenit disponibile si tehnicilor de transportare, ambalare si conservare a dus la o explozie a industriei alimentare, la nasterea unor corporatii gigant si a nenumaratelor brand-uri pe care le putem gasi astazi.

Procesarea alimentelor se refera la transformarea ingredientelor crude in mancare, prin mijloace fizice si chimice. Procesarea alimentelor combina aceste ingrediente crude pentru a crea produse alimentare care pot fi pregatite si servite cu usurinta de catre consumator. Cele mai intalnite modalitati de procesare sunt: tocarea si macerarea, lichefierea, emulsifierea, fierberea, prajirea, murarea si diversele tipuri de conservare.

Toate acestea procedee se fac prin intermediul echipamentelor specializate pentru fiecare dintre ele. Fabricile de alimente deobicei continand o serie de astfel de utilaje fiecare reprezentand un pas pe care ingredientele crude trebuie sa il faca inainte de a ajunge in super-marketuri intr-o punga sau o cutie frumos colorata.

Indiferent de tipul de fabrica si de tipul de mancare procesat in interiorul ei, aerisirea este un factor important. De aceea exista mai multe tipuri de ventilatoare care au rolul de a circula si de a inlocui aerul in halele unde sunt procesate mancarurile noastre de zi cu zi: ventilatoare axiale, ventilatoare centrifuge sau ventilatoare tangentiale. Cel mai eficient tip de ventilator si cel mai folosit in industria alimentara este ventilatorul axial de perete.

Ventilatorul axial este un tip de compresor care mareste presiunea aerului care trece prin el. Designul acestor ventilatoare a fost special conceput pentru a forta aerul sa se miste paralel cu axa in jurul careia se rotesc lamele ventilatorului. Aceasta proprietate le permite acestor ventilatoare sa poata sa fie folosite intr-o gama foarte larga de aplicatii. Astfel, ele pot avea dimensiuni foarte mici si pot fi montante in interiorul dispozitivelor electronice pentru racirea componentelor care sunt susceptibile la incalzire. Un astfel de exemplu poate fi gasit in interiorul calculatoarelor personale, unde acestea extrag aerul cald permitand astfel racirea componentelor. De fapt, ventilatoarele procesorului, placii video si a intregului sistem sunt axiale!

Ventilatoarele axiale pot fi insa si uriase, precum sunt cele din constructia tunelurilor aerodinamice, care sunt folosite pentru a masura fortele la care sunt supuse anumite obiecte, dar si distributia presiunii si alte caracteristici aerodinamice ale obiectelor solide, care de multe ori vor deveni prototipuri pentru tehnologii viitoare.

Cel mai uzat mod de alimentare a ventilatoarelor axiale sunt motoarele electrice, dispozitive care transforma energia electrica in miscare mecanica rotativa, care dupa cum va puteti da seama este ideala pentru punerea in miscare a ventilatoarelor. Dezavantajul este ca aceste motoare electrice au insa miscari de rotatie foarte mari de la 750 pana la 3000 de rotatii pe minut, care ar putea deteriora rapid ventilatorul sau ar putea sa ii reduca eficienta. Solutia insa vine din partea motoreductoarelor, precum reductorul melcat, al caror rol este de a micsora aceasta rata foarte mare a rotatiilor, marind in acelasi timp cuplul motorului.

Unul dintre cele mai folosite tipuri de ventilatoare axiale sunt cele de perete, acestea fiind intalnite intr-o gama mare de industrii precum in bucatariile, barurile si restaurantele industriei alimentare, in fabrici, turnatorii, vopsitorii, ateliere de sudura si in garaje. Aici ele au rolul de schimba volumul de aer din incinta, fiind singurele tipuri de ventilatoare care pot face acest lucru foarte rapid si eficient. De fapt, ventilatoarele de perete pot fi impartite in functie de numarul de cicluri pe ora (de cate ori este inlocuit aerul incaperii in cursul unei ore), fiecare aplicatie avand anumite cerinte si necesitand un anumit tip de ventilator axial, care poate fi achizitionat fi dupa cicluri standard, fie facut la comanda in functie de specificatiile si nevoile celui care il cumpara. Din punct de vedere al modului de control, ventilatoarele de perete pot fi manuale sau automate, in cazul celor automate ele putand fi, de exemplu, activate atunci cand este detectata miscare in interiorul camerei, ceea ce poate semnifica inceperea activitatii.

Dar ventilatoarele de perete nu sunt doar extrem de eficiente, ele pot fi si placute din punct de vedere estetic, acestea deobicei avand design-uri moderne care se potrivesc cu cladirea sau camera in care sunt montate astfel incat sa deranjeze sau sa strice aspectul general.

(advertorial)