Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primeşte, până la data de  30 aprilie, solicitări pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor de înființare și funcționare a grupurilor operaționale care dezvoltă proiecte-pilot ce vizează noi produse, procese și tehnologii.

Prin intermediul Submăsurilor 16.1 (agricol) și 16.1a (pomicol) din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), sunt finanţate nerambursabil cheltuielile pregătitoare, cele de funcționare a cooperării, precum şi cele generate de diseminarea rezultatelor. Astfel, întreprinzătorii din mediul rural pot atrage o finanţare nerambursabilă consistentă, în valoare de până la 500.000 de euro pe proiect, alocările financiare stabilite pentru sesiunea care se va deschide peste câteva zile fiind de 6,676 milioane de euro pentru sectorul agricol și, respectiv, 5,850 milioane pentru pomicultură. Liniile de finanțare le oferă fermierilor posibilitatea de a face, în colaborare cu specialiştii, cercetare aplicată pentru obținerea unor soluții de eficientizare a proceselor tehnologice sau de creare a unor noi produse, în vederea comercializării. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții interesați au la dispoziție, pe site-ul instituţiei, la secțiunea „Investiții PNDR” – Ghidul solicitantului și anexele cuprinzând toate detaliile aferente celor două submăsuri. Cererile se vor depune online pe pagina oficială a AFIR, www.afir.info, iar procesul prealabil contractărilor va avea două etape distincte. În prima etapă - se va lansa o sesiune de depunere a cererilor de exprimare a interesului pentru accesarea finanțării, iar în etapa a doua - va avea loc depunerea, evaluarea și selecția proiectului detaliat al fiecărui grup operațional. Solicitanții eligibili sunt grupurile operaționale, fără statut juridic, constituite în funcție de tema proiectului, din cel puţin un partener din domeniul cercetării sau din sectorul agroalimentar și din minimum un fermier individual, un grup de producători, o cooperativă sau o altă formă de asociere în agricultură.

Sunt eligibile pentru finanţarea nerambursabilă mai multe tipuri de cheltuieli specifice. Este vorba, concret, despre: elaborarea de studii pregătitoare, studii de fezabilitate și planuri, inclusiv planul proiectului; cheltuieli de funcționare a grupurilor operaţionale, incluzând costuri legate de transport și diurnă ale coordonatorului sau echipei de proiect și partenerilor sau de activitățile parteneriatului; onorarii ale personalului; cheltuieli legate de închirierea spațiilor de desfășurare a întâlnirilor partenerilor, închirierea sediului, achiziția de echipamente IT și alte dotări necesare desfășurării cooperării; costurile directe generate în mod specific de activitățile incluse în planul de proiect depus de grup (cheltuieli legate de chirii pentru echipamente, utilaje, imobile necesare desfășurării activității descrise în proiect); investiții de modernizare și/sau de construcție a unor clădiri în care să fie amplasate echipamente şi utilaje necesare implementării proiectului; aplicații software adecvate activității descrise în proiect; cheltuieli generate de diseminarea rezultatelor (organizarea de evenimente, editarea de pliante/publicații, participarea la evenimente specifice în vederea diseminării rezultatelor etc.).