Termenul de depunere a cererilor pentru obținerea ajutorului de minimis pentru legumele în spații protejate - programul Tomata și alte legume - este data de 1 aprilie 2022.

Programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022 se adresează producătorilor agricoli, persoane fizice care deţin atestat de producător valabil până la data de 31 decembrie 2022, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi familiale, dar şi persoanelor juridice, care vor reuși să obţină cantităţile minime de legume în perioadele de timp menţionate, astfel: tomate cultivate în ciclul I sau ciclul II de producție; ardei gras și/sau lung capia - cultivați în ciclul II de producție; castraveți cultivați în ciclul II de producție; fasole păstăi cultivată în ciclul II de producție; salată  cultivată în ciclul II de producție; spanac cultivat în ciclul II de producție; ceapă verde cultivată în ciclul II de producție. În ceea ce priveşte producțiile minime de legume necesar a fi obţinute, acestea sunt următoarele: 3.000 kg/1.000 mp pentru cultura de tomate; 2.000 kg/1.000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung - capia; 4.000 kg/1.000 mp pentru cultura de castraveți; 1.500 kg/1.000 mp pentru cultura de fasole păstăi; 10.000 plante/1.000 mp pentru cultura de salată; 1.000 kg/1.000 mp pentru cultura de spanac; 100.000 bulbi/plante/1.000 mp pentru cultura de ceapă verde. Încasarea ajutorului de minimis pentru producția de legume în spații protejate se poate face doar cu condiţia îndeplinire, cumulativ, a următoarelor criterii de eligibilitate: să solicite ajutorul de minimis prevăzut; să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp/ciclu de producție, cultivată exclusiv cu tomate în ciclul I, iar în ciclul II cu una dintre culturile de tomate, ardei gras și/sau lung capia, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde; să marcheze suprafața la loc vizibil, cu o placă-indicator, cu dimensiunea minimă recomandată de 50 cm/70 cm; să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate; să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu legume în spațiile protejate în anul 2022; să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor; să facă dovada obținerii producției minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare; să obțină legume care nu depășesc conținutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide. Conform HG 148/2022, valorificarea producțiilor de legume este cuprinsă între 1 martie - 10 iunie 2022 inclusiv, pentru ciclul I de producție, și 15 octombrie - 9 decembrie 2022 inclusiv, pentru ciclul II de producție, iar documentele justificative eligibile sunt bonul fiscal, factura și/sau fila/filele din carnetul de comercializare. Sprijinul financiar se acordă solicitanţilor eligibili, pentru maximum două culturi, respectiv o singură cultură în ciclul I de producție/1.000 mp și/sau o singură cultură în ciclul II de producție/1.000 mp, în anul 2022. Valoarea maximă (exprimată în euro) acordată pentru un beneficiar eligibil poate fi de 4.000 euro, respectiv 3.000 euro/cultură în ciclul I (1.000 mp/beneficiar) și 1.000 euro/cultură în ciclul II (1.000 mp/beneficiar). Cererile și documentele justificative pentru acordarea acestui sprijin financiar pot fi depuse la sediul direcțiilor județene pentru agricultură sau transmise prin e-mail. Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate și datate, iar copiile certificate „conform cu originalul” de către solicitant.