Un nou investitor bihorean a intrat pe piaţa concurenţei - Merele de Cheresig, în competiţie cu produsele de import
* O investiţie de aproximativ 130.000 de euro începe să devină productivă.
* De pe plantaţia pomicolă de la Cheresig, primele cantităţi de mere se comercializează pe piaţa orădeană.
* Merele de Cheresig, prin calităţile lor deosebite, sunt accesibile şi pentru diabetici.
Borna 2006, la Cheresig
Tată şi fiu - inginer Teodor Ianc şi economist Mircea Ianc, au plănuit, cu ani în urmă, un asemenea proiect: înfiinţarea unei plantaţii pomicole intensive de măr. A venit toamna anului 2006, când proiectul a început să fie pus în practică. Aşa a demarat o investiţie de aproximativ 130.000 de euro, în localitatea Cheresig. Proiectul a putut deveni viabil şi ca urmare a accesării de fonduri europene, în proporţie de 50% din valoare, prin Programul Sapard. La Cheresig, pe o suprafaţă de 20 de hectare, teren proprietate privată a SC Dianthus SRL Oradea, au demarat lucrările de amenajare şi de înfiinţare a unei ferme pomicole. Aici, unde, peste câţiva ani, să se poată vorbi de merele de la Cheresig.
Livada cu merele de aur
Materialul pomicol săditor a fost ales nu la întâmplare, inginerul Teodor Ianc având o vastă experienţă în domeniu. "Am procurat din Ungaria material săditor pomicol pentru trei soiuri de măr rezistente la rapăn şi făinare, soiuri de vară şi de toamnă - Reglindis, Remo şi Rebela. În felul acesta, prin specificitatea soiurilor respective, dar şi prin buna întreţinere a livezii, se aplică un număr redus de tratamente fitosanitare, comparativ cu procedurile aplicate la alte soiuri de mere cunoscute pe piaţă. Scopul nostru a fost şi este, a continuat dl. Teodor Ianc, să producem mere cât mai aproape de sistemul bio, ecologic. Mere de calitate. Ele au un gust uşor dulce, vinuriu, nu au conţinut mare de zahăr, fiind, astfel, acccesibile şi diabeticilor."
De la livada în floare la merele de Cheresig
După primăverile livezii în floare, toamna trecută s-a obţinut o producţie simbolică - de recunoaştere a soiurilor şi a calităţii organoleptice a fructelor. Abia acum, în 2009, în anul al treilea de la plantare, datorită şi productivităţii acestor soiuri, se poate vorbi de prima recoltă, estimându-se o producţie medie la hectar de aproximativ 4 tone. Este doar începutul.
Acum, merele de Cheresig, producţie autohtonă, se află spre comercializare în Piaţa Nufărul şi Piaţa Cetate din Oradea. De asemenea, la depozitul special amenajat în curtea Agromec Cheresig cei interesaţi pot achiziţiona orice cantitate de mere. Relaţii şi la telefon 0722/575.126, 0722/238.802. De la livada, acum încărcată de rod, merele de Cheresig au intrat pe piaţa concurenţei, în competiţie cu merele de import. Iar consumatorul, cu siguranţă, preferă merele autohtone, iar merele de Cheresig întrunesc standardele de calitate şi gust, mai ales în condiţiile în care sunt produse cât mai aproape de reţeta ecologică.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.