Zeci de proiecte complexe au fost analizate de Comisia municipală de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT) în ședința de săptămâna trecută. Printre proiectele dezbătute s-a numărat construirea unui imobil de locuințe colective pe strada Berzei şi a unui apart-hotel la intersecția străzilor Emilian Mircea Chitul cu Sfântul Apostol Andrei.

 

Bloc pe strada Berzei

Construcții Bihor a solicitat aviz arhitect-șef pentru Plan Urbanistic de Detaliu (PUD), în vederea construirii unui imobil de locuințe colective cu spații comerciale la parter, pe strada Berzei nr. 5, din Oradea. „Pentru această lucrare a fost emis aviz la începutul anului 2022, însă, între timp, studiul istoric care stă la baza elaborării PUD a scos în evidență faptul că imobilul existent este o clădire cu valoare istorică. Din acest motiv, a fost necesară schimbarea soluției de mobilare, astfel încât clădirea cu valoare să fie păstrată și integrată”, precizează municipalitatea orădeană.

Noua propunere prevede păstrarea clădirii vechi, iar amplasamentul clădirii noi va fi retras față de stradă, imobilul fiind, de asemenea, redus cu un nivel. Ca urmare, în loc de S+P+5E+2E, cât a fost în varianta inițială, regimul de înălțime nou propus este de S+P+4E+ER. Numărul maxim de apartamente propus este de 40. Se vor amenaja 28 de locuri de parcare, din care 12 vor fi cu acces public.

„Documentul este o revenire la comisia municipală de urbanism, urmând să parcurgă etapele de avizare necesare din partea Direcției Județene de Cultură, respectiv a Ministerului Culturii”, a punctat viceprimarul Marcel Dragoș.

 

Apart-hotel pe malul Crișului Repede

Festum Magnum a solicitat aviz arhitect-șef pentru PUD construirea unui hotel cu apartamente și spațiu de alimentație publică pe un teren situat pe malul Crișului Repede, la intersecția dintre străzile Emilian Mircea Chitul și Sfântul Apostol Andrei.

Clădirea va avea un regim de înălțime S+P+2Et+ER+Eth. Se propun a fi amenajate 11 apartamente în regim hotelier și un spațiu de alimentație publică la parter. Se vor asigura 8 locuri de parcare subterane, iar accesul la subsol se va face cu liftul auto.

„În dezbaterile anterioare cu privire la acest proiect s-a solicitat realizarea unei volumetrii care să evidențieze relația cu Crișul Repede pe frontul dezvoltat spre strada Emilian Mircea Chitul, respectiv o abordare coerentă pe frontul străzii Sf. Apostol Andrei. S-a avizat favorabil documentația, urmând ca la autorizare să revină cu o volumetrie în conformitate cu recomandările comisiei”, a precizat Radu Fortiș, arhitectul-șef al orașului.