Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, s-a aflat, recent, într-o vizită de lucru în Defileul Crișului Repede, unde sunt în derulare proiecte pentru dezvoltarea turismului și protecția mediului.

Acesta a fost însoțit de Doru Gabor, primarul comunei Șuncuiuș, și Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crișului, proiectantul și reprezentanții firmei Silvania.

În aceste comune se lucrează la amenajarea unor campinguri pentru iubitorii de natură. Stadiul lucrărilor a ajuns la 60%, fiind deja montate foișoarele, finalizate parcările din pietriș și instalați stâlpii de iluminat. În prezent, se lucrează la finisajele interioare ale clădirilor principale, iar în perioada următoare va fi racordat la rețeaua de energie electrică sistemul de iluminat inteligent.

Toate construcțiile sunt realizate din materiale naturale, pe fundații suspendate, fără a afecta natura din jur.

„Prin aceste proiecte ne propunem să creăm condiții ca bihorenii și cei care vizitează județul nostru să se bucure de natură, să protejăm mediul înconjurător, să menținem curățenia și să dezvoltăm economic aceste comunități locale. Vom continua vizitele în teren, pentru a ne asigura că lucrările sunt de calitate și cât mai prietenoase cu natura. În perioada următoare vom stabili și care va fi forma de administrare a acestor campinguri”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. În Șuncuiuș proiectul prevede patru foișoare, o construcție cu grupuri sanitare, dușuri, sală de conferințe și spații administrative și o clădire cu birouri și punct de informare. În comuna Vadu Crișului sunt în lucru două clădiri cu spații similare și opt foișoare.  

Proiectul mai include dotarea cu bănci, amenajarea de alei pietonale din materiale naturale din zonă (pietriș) și a unor zone verzi pentru amplasarea corturilor. Aleile vor fi iluminate printr-un sistem inteligent.

În cadrul aceluiași proiect se amenajează un camping și în Bratca. Aici vor fi șase foișoare deschise din lemn și o clădire cu grătar și terasă acoperite, dușuri și grupuri sanitare.

Lucrările este executate de Silvania, o companie din Bistrița-Năsăud, iar valoarea totală a contractului este de 8.527.242.65, inclusiv TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene.

Turism civilizat, cu protejarea naturii

Investițiile fac parte din proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului”, realizat în cadrul unui parteneriat dintre Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – ca lider de proiect, Consiliul Județean Bihor și primăriile Bratca, Dobrești, Șuncuiuș și Vadu Crișului.

Investiția mai prevede amenajarea a cinci peșteri (două peșteri pentru accesul publicului – Vadu Crișului și Unguru Mare și trei peșteri pentru speoturism – Vântului, Osoi și Igrița), decolmatarea Lacului Vida din comuna Dobrești, în zonă amenajându-se un camping cu patru foișoare din lemn și o construcție cu o sală multifuncțională, spații administrative, grupuri sanitare și dușuri.

Obiectivul proiectului este încurajarea vizitării siturilor Natura 2000 într-un mod organizat și civilizat, cu un impact cât mai redus asupra naturii. Aceste investiții vor contribui la conservarea biodiversității și la asigurarea unor spații pentru educație ecologică pentru comunitate și vizitatori.

Totodată, sunt în implementare alte două proiecte în parteneriat cu ANANP, în situl Natura 2000 Muntele Șes, unde se amenjează o tabără pentru educație ecologică, și pe sitului de importanță comunitară Tășad, unde se amenajează o peșteră.