Managerul general al Spitalului Municipal "Dr. Gavril Curteanu", dr. Ovidiu Laurean Pop, a "intermediat" ieri accesul mass-media pe şantierul viitorului Centru, după numeroasele critici aduse atât stadiului lucrărilor, cât şi lipsei de transparenţă privind lucrările şi accesul pe şantier. Lucrările începute anul trecut sunt gata în proporţie de 90%, anul viitor urmând a fi ridicate încă două etaje.

Proiectul prevede la parterul noului imobil amenajarea unui buncăr, în care a fost instalat acceleratorul linear, respectiv aparatul de brahiterapie. Pereţii au, în unele zone, o grosime de 3,5 m, tocmai pentru a opri radiaţiile. „Zona de buncăr a fost concepută astfel încât aici să poată funcţiona două acceleratoare. Facem eforturi să mai achiziţionam un accelerator, în cazul în care primul cedează. Pe zi, pot fi trataţi 70 de pacienţi, acceleratorul putând funcţiona 24 de ore din 24", ne-a declarat dr. Ovidiu Laurean Pop. Tot la parter va fi amenajat un CT pentru simularea tratamentului, aici mai urmând să funcţioneze cabinetele medicale pentru consultaţii, partea de administraţie. De asemenea, la parter, în corpul B al clădirii Spitalului Municipal, se va amenaja o zonă de spitalizare de zi cu 20 de fotolii. Aici lucrările sunt finalizate în proproţie de 90%, urmând ca, la finalul lunii noiembrie, să aiba loc mutarea Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Întreg palierul are o arie de desfăşurare de peste 1.000 mp. Etajele I şi II vor fi afectate în întregime saloanelor cu două paturi, 35 saloane pe fiecare nivel.

Supraetajarea, la anul

În ce priveşte proiectul de construire a încă două etaje, momentan, se ia în discuţie doar varianta închiderii clădirii ridicate, lucrările de recompartimentare a viitoarelor două etaje fiind prevăzute pentru la anul. Aici se va amenaja un Centru de Transplant a Celulelor Stem. „Pentru lucrările de amenajare a etajelor 3 şi 4 nu ştim încă costurile. În noiembrie, vom prezenta consilierilor locali evaluarea lucrărilor şi nu cred că vor exista probleme în alocarea fondurilor pentru anul 2013", ne-a precizat Pop. Valoarea totală a contractului cu firma Selina şi furnizorul de echipamente, Siemens, este de 24.452.070 lei, din care 11.330.823,64 lucrări de proiectare şi execuţie, iar 13.121.246,36 lei au fost destinate pentru achiziţionarea aparaturii medicale. Banii au fost alocaţi în mare parte de la Ministerul Sănătăţii, cofinanţarea Primăriei Oradea reprezentând 6%. Lucrările suplimentare aprobate prin hotărârea de CLO a mai adus constructorului o suplimentare de 4,4 milioane de lei din bugetul Oradiei. În acest moment, în evidenţele Spitalului Judeţean, sunt 17.000 bolnavi oncologici, anual, alte 2.200-2.400 de persoane fiind diagnosticate cu cancer.

Construcţia Centrului Oncologic lângă Spitalul Municipal a demarat anul trecut, pe vremea când în fruntea Ministerului Sănătăţii s-au aflat bihorenii Cseke Attila şi Ritli Ladislau.  Finanţarea a fost asigurată de la ministerul de resort şi din bugetul municipiului Oradea. Termenul de dare în funcţiune iniţial a fost stabilit pe 6 iunie, însă Consiliul Local dominat de USL a decis realizarea unei extinderi pe verticală a centrului prin construirea a încă două etaje. Astfel, termenul de finalizare a fost amânat pe sfârşitul acestui an.