Primăria Oradea a semnat ieri, contractul de lucrări, a cărui obiect îl reprezintă reabilitarea clădirii situate pe str. Republicii, nr. 33, la intersecţia străzilor Republicii şi Snagovului, clădire cunoscută sub denumirea de „Spitalul Mizericordienilor".

Acest imobil este un monument istoric de categoria B (parte integrantă a Ansamblului Urban Centrul Istoric Oradea". Destinaţia iniţială a acestei clădiri a fost de mănăstire, apoi spital şi farmacie. Destinaţia actuală este aceea de birouri (chiriaşi fiind Direcţia Sanitară, Ambulanţa) şi farmacie. Proprietar al imobilului este Parohia Romano-Catolică Oradea. Urmează, ca administraţia locală să predea amplasamentul firmei CIAC (firma executantă a lucrării, câştigătoare a licitaţiei publice) în vederea începerii lucrărilor de reabilitare la data de 10 aprilie 2012. Durata de execuţie a acestor lucrări este de 9 luni, iar valoarea contractului de lucrări este de 493.383 lei (fără TVA). Având în vedere starea avansată de degradare a imobilului (bucăţi de tencuială desfăcute şi căzute, igrasie la soclu, şarpantă degradată), dar şi prevederile HCL nr. 83/2006, care stipulează că: „finanţările nerambursabile" din cadrul domeniului culte religioase se acordă cu prioritate imobilelor deţinute de către culte în perimetrul "Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea", Municipalitatea va recupera investiţia prin nealocarea sumelor nerambursabile prevăzute anual în bugetul local pentru cultul religios în cauză, în baza Legii nr. 350/2005.

Cultele, favorizate

Municipalitatea a finalizat prin Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice proiectele de reabilitare a trei clădiri importante: clădirea de pe str. Republicii nr. 11-13, aparţinând Episcopiei Ortodoxe, clădirea de pe str. Republicii nr. 33, aparţinând Episcopiei Romano-Catolice şi imobilul de pe str. Independenţei, nr. 3, aparţinând Episcopiei Reformate. Proiectele s-au realizat fără a solicita vreo contribuţie financiară din partea proprietarilor. La ora actuală, la imobilul de pe str. Republicii nr. 11 -13 (aparţinând Episcopiei Ortodoxe) s-au executat deja reparaţii la acoperiş şi sunt în curs lucrările de reabilitare a faţadei. Firma executantă a lucrărilor de reabilitare este S.C. Chintoflor, iar valoarea contractului este de 498.525 lei (fără TVA). Amplasamentul a fost predat în luna octombrie a anului trecut, iar termenul de execuţie este de 9 luni de la începerea lucrărilor. În ceea ce priveşte lucrările la imobilul de pe str. Independenţei, nr. 3 (aparţinând  Episcopiei Reformate), aceste sunt în curs de licitaţie, urmând ca lucrările să fie executate în primăvara-vara acestui an.