După ce sâmbăta trecută s-a deschis centura Oșorhei, sâmbăta aceasta, pe 31 august, la ora 09.00, se deschide circulația pe întregul traseu al Centurii Aleșd. Este cea de-a cincea centură deschisă traficului în 2024. 

Din acest sfârșit de săptămână, traficul greu și cel de tranzit va fi redirecționat pe noul drum ocolitor, reducând aglomerația și poluarea din oraș, dar și timpul de deplasare. Practic, sâmbătă se deschide ultimul segment al centurii, de 1,6 kilometri, al cărui traseu este cuprins între sensul giratoriu amenajat pe DN1 la intrarea în Aleșd dinspre Cluj și intersecția cu DJ 764 Aleșd - Beiuș. Lucrările din această zonă au fost blocate timp de un an din cauza contestațiilor deciziilor de expropriere emise de CNAIR. 

Centura Aleșd are o lungime totală de 5,85 km și este compusă din două tronsoane. Primul, de 3,6 kilometri, ocolește orașul Aleșd prin sud, ca alternativă la DN1. Traseul începe de la sensul giratoriu amenajat pe DN1 la intrarea în Aleșd dinspre Cluj, se intersectează cu DJ 764 Aleșd - Beiuș și revine în DN1 printr-un sens giratoriu, la ieșirea din Aleșd spre Oradea. Secțiunea cuprinsă între intersecția cu DJ764 și sensul giratoriu de la ieșirea spre Oradea a fost deschisă circulației pe 1 august.

Al doilea tronson, dat în trafic în septembrie 2023, asigură o conexiune mai bună pe direcția Zalău, făcând legătura între DN 1 și DN 1H. Lungimea acestuia este de 2,3 kilometri.

Lucrările sunt executate de asocierea de firme Drum Asfalt și Trameco, iar valoarea contractului este de aproape 90 de milioane de lei. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020 și Programul Transport 2021 - 2027.

Proiectul se realizează în baza unui protocol de colaborare încheiat între Consiliul Județean Bihor și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).