Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat, ieri, 29 mai, stadiul lucrărilor la Magistrala 3 în zona străzii Podului. Proiectul presupune reabilitarea și modernizarea unei părţi din rețeaua primară de alimentare cu energie termică din Oradea, respectiv magistralele 1 și 3, cu ramificații și racorduri din aceste magistrale la punctele termice din zonele de locuințe adiacente aflate mai ales în zona cartierului Rogerius.

În cadrul proiectului sunt cuprinse trei contracte de lucrări: reabilitarea a 17,5 km de rețea de termoficare, realizarea unui noi surse de producere a energiei termice la sursa CET precum și demolări, demontări magazii depozite și ateliere din CET Oradea.

„În general lucrările presupun înlocuirea conductelor, concomitent se montează un sistem electronic de semnalizare și alarmare a spargerii conductelor, care va permite cunoașterea stării conductei în orice moment, precum și instalarea de vane noi de secționare", a menționat viceprimarul Mircea Mălan.

Lucrările sunt demarate pe porțiuni de trasee, aflate între două puncte de secționare. În principiu, lucrările se derulează în cartierul Rogerius, procentul de realizare fiind în jur de 10%. Termenul de finalizare este de 30 de luni, de la 31 ianuarie 2014, iar valoarea estimată a lucrărilor este de peste 65 de milioane de lei, fără TVA.  Pentru desfășurarea lucrărilor în condiții optime este nevoie și de întreruperea furnizării agentului termic, astfel că, între 2 şi 5 iunie a.c. (chiar 7 iunie, pe unele străzi), o porţiune considerabilă din cartierul Rogerius nu va beneficia de apă caldă. Astfel, în perioada 2 - 7 iunie a. c., se întrerupe furnizarea apei calde de la PT 101, 102, 103, 108, 109, 125 şi 130, iar în perioada 2 - 4 iunie a. c. de la PT 100, 104, 106, 126, 127 şi 136. Vor fi afectaţi, în perioada 2 - 4 iunie, consumatorii situaţi în interiorul perimetrului format de străzile Podului, Aleea Posada, Aleea Sulfinei, Transilvaniei, C. Coposu, Spartacus, Negruzzi, Brâncuşi, Dobreştilor, Sovata, Aluminei şi Tuşnadului, iar în continuare, până în 7 iunie, mai rămân afectaţi cei din perimetrul format de străzile Podului, Aleea Posada, Aleea Sulfinei, Dacia, Aluminei, Sovata şi Tuşnadului. Viceprimarul a menționat că, la finalul lucrărilor, în zona străzii Podului vor fi amenajate parcări noi, se vor reabilita trotuarele și se vor amenaja și spații verzi pentru confortul cetățenilor. Lucrările se desfășoară în cadrul proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Oradea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice", acesta fiind cofinanțat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operațional Sectorial Mediu.