După o lungă perioadă în care a fost nefuncţional, pasajul clădirii Bazarului de pe strada Republicii intră în reabilitare. Lucrările au demarat cu montarea schelelor și înlocuirea rețelei electrice îngropate în tencuială.

Lucrările, în valoare de 607.182,59 lei fără TVA, sunt executate de firma Alb Construct şi vor consta în închiderea celor două goluri de acces spre strada Republicii, respectiv strada Madach Imre, demontarea uşilor şi ferestrelor din lemn, schimbarea unitară a celor patru uși de acces dinspre pasaj spre spațiile comerciale și spre curțile interioare, precum și a celor patru ferestre tip vitrine ale spațiilor comerciale.

Totodată, se vor realiza două vitrine de expunere în nișele existente ale pasajului. „Întregul spațiu al pasajului va rămâne necompartimentat. Reparațiile pereților şi ale bolţii tavanului pasajului vor consta în reparații tencuieli, refacerea zugrăvelilor, a profilaturilor și a decorațiilor. Tencuielile exterioare degradate şi desprinse de pe perete se vor îndepărta şi se vor reface. Pardoseala se va amenaja prin continuarea placajului din piatră naturală de porfir din Piața Ferdinand”, precizează Primăria Oradea.

Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni.

„La această investiție a fost prevăzută montarea a două camere de supraveghere în interiorul pasajului, ce vor fi racordate la sistemul unic de supraveghere video a domeniului public al orașului. Scopul acestora este tocmai prevenirea, dar și sancționarea eventualelor fapte de vandalism care privesc spaţiul public”, mai menţionează municipalitatea.

Bazarul este o clădire monument, pasajul acestuia legând străzile Republicii şi Madách Imre. Clădirea Bazarului, cu faţade atât spre strada Madach Imre, cât şi spre Republicii, a fost construită în anul 1899, în paralel cu clădirea Teatrului „Regina Maria”, de către arhitectul orădean Rimanoczy Kalman senior. Pasajul care leagă străzile Republicii şi Madach Imre a fost folosit o bucată de vreme pentru vânzarea de reviste şi cărţi, însă în ultimele decenii a fost închis din cauza stării necorespunzătoare.