Zeci de proiecte complexe au fost analizate de specialiștii Comisiei municipale de urbanism și amenajare a teritoriului (CMUAT) în ședința de săptămâna trecută, printre care amenajarea unei cantine sociale pe strada Mihai Viteazul şi Planul Urbanistic Zonal pentru construirea unor locuințe semicolective în cascadă lângă stațiunea pomicolă.

 

Cantină pe strada Mihai Viteazul

Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului a solicitat aviz arhitect șef pentru amenajarea unei cantine sociale, schimbarea învelitorii și reabilitarea fațadei unui imobil situat pe strada Mihai Viteazul nr. 5, din Oradea. „Este vorba despre amenajarea unei cantine sociale într-o construcție existentă. Sala de masă va avea o capacitate de 52 de locuri și va fi deservită de o zonă de preparare, bucătărie și grupuri sanitare”, precizează Primăria Oradea.

Parcela are o suprafață de 1.410 mp și este ocupată de trei corpuri: clădirea principală (C1) și două corpuri anexe (C2 și C3). Obiectul proiectului este clădirea principală, mai precis o parte din aceasta. Cele două anexe se propun pentru demolare și fac obiectul unei documentații separate. Construcția are regimul de înălțime parter.

„Corpul C1 are funcțiunea actuală de alimentație publică, corpurile C2 și C3 sunt corpuri anexe ce se vor demola. Obiectivul se află din punct de vedere urbanistic în SZ CP 01-4, subzona Orașul nou. Imobilul care face obiectul documentației nu figurează pe lista monumentelor și nici nu este o clădire cu valoare arhitecturală sau ambientală. Clădirea a fost edificată de comunitatea evreilor din România în anul 1889 cu funcțiunea de baie rituală. La ora actuală, funcțiunea dorită este de cantină socială”, mai menţionează municipalitatea.

 

Locuințe semicolective în cascadă

Tot în şedinţa de săptămâna trecută a CMUAT a fost analizată solicitarea Cihei Residence de acordare a avizului pentru Planul Urbanistic Zonal care vizează operațiuni cadastrale, parcelare, modificare zonă funcțională, reglementare acces, în vederea construirii de locuințe semicolective în cascadă. Amplasamentul se află în partea estică a orașului Oradea, pe strada Gheorghe Doja la numărul 184, în zona adiacentă stațiunii pomicole.

Se propun patru subzone, una dintre ele fiind destinată amplasării de 9 imobile înșiruite în cascadă cu câte două unități locative fiecare, beneficiind de caracteristicile reliefului.

Regimul de înălţime maxim admis este de două nivele supraterane în cascadă, un nivel pentru fiecare unitate locativă.

„Documentația se referă la schimbarea de zonă funcțională din URT ALV în zonă pentru construirea de locuințe individuale și în cascadă. Este un exemplu foarte bun de urbanizare a zonelor funcționale de tip ALV”, a precizat Radu Fortiș, arhitectul șef al orașului Oradea.