Consilierii locali au aprobat în ședința de consiliu de joi, 27 octombrie, achiziționarea de către  UAT – Municipiul Oradea a unor terenuri, în suprafață de aproximativ 0.7 hectare, în zona străzii Lotus, din cartierul Nufărul, în vederea realizării proiectului de interes public local „Amenajare Grădină urbană Nufărul”.

Este vorba despre două parcele de teren pe care Primăria Oradea le va achiziționa în vederea asigurării unei părți a amplasamentului necesar dezvoltării Grădinii Urbane din cartierul Nufărul, care se va amenaja între actualul parc Salca şi complexul comercial Lotus.

„În zona respectivă avem un teren de aproximativ șase hectare pe care Primăria a aprobat studiul de fezabilitate pentru amenajarea grădinii urbane Nufărul. Am început achizițiile de terenuri în zona respectivă, iar la nivel de administrație am ales ca locurile pe care dorim să le transformăm să le cumpărăm direct de la proprietar”, a precizat primarul Florin Birta.

Parcelele au o suprafață de 2.113 mp, respectiv 5.682 mp și se achiziționează la prețul de 120 euro/mp.

După această tranzacție, din totalul de circa șase hectare, Primăria Oradea va fi proprietar pe un hectar, iar în perioada următoare sunt așteptați și ceilalți proprietari în vederea achiziționării terenurilor pe care le dețin în acest amplasament.

„Ne dorim să obținem finanțare pentru implementarea acestui proiect. Invit toți proprietarii de terenuri din această zonă să ne contacteze pentru a stabili detaliile cu privire la cumpărarea proprietăților situate în acest amplasament de către municipalitate”, a mai punctat primarul Florin Birta.

Promenadă suspendată între Peța și Lotus

Proiectul Grădinii urbane Nufărul prevede amenajarea unei zone verzi care se dorește să fie un punct de atracție atât pentru orădeni, cât și pentru cei care ne vizitează orașul. Se dorește amenajarea unui loc special de recreere, de promenadă, cu o grădină botanică închisă, cu 15 zone amenajate distinct, cu un lac creat artificial, cu punerea în valoare a pârâiașului existent care face legătura cu Peța. Se va construi o seră propriu-zisă, în care vor funcționa ateliere și laboratoare pe care le vor folosi cei de la Universitatea din Oradea - Facultatea de Științe/ Protecția Mediului, se vor amenaja spații verzi cu vegetație variată. Proiectul presupune, de asemenea, realizarea unei promenade suspendate care va face legătura între Peța și Lotus. Accesul la această pasarelă se va putea face dinspre malul Peței, dinspre Trade Center și dintr-un turn de observație care va fi amplasat în mijlocul acestui complex botanic și care va fi realizat pe o structură ușoară.

Proiectul va avea ca rezultat amenajarea celui mai mare parc din Oradea.