Aflat la Oradea, unde în aceste zile s-a desfăşurat Comitetul de Monitorizare al Programului Operaţional Regional 2007-2013, secretarul de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), Marcel Boloş, a anunţat ieri, în premieră, că s-a avizat deschiderea unei linii de finanţare pentru reabilitarea termică a instituţiilor publice, în prima etapă intrânt spitalele judeţene şi municipale.

Proiectul de reabilitare termică a unităţilor sanitare publice din România este un proiect pilot şi vizează, în opinia secretarului de stat, Marcel Boloş două componente: reducerea cheltuielilor de funcţionare a spitalelor, respectiv creşterea confortului pacienţilor. După ce ieri Comitetul de Monitorizare al POR şi-a dat avizul de principiu pentru deschiderea acestei linii de finanţare, la sfârşitul lunii noiembrie, se va definitiva şi schema de finanţare. Astfel, grantul de la Uniunea Europeană va reprezenta 80% din valoarea lucrărilor, în timp ce contribuţia Statului Român, respectiv a administraţiilor publice locale va fi de 10% pentru fiecare. În aceste condiţii, în primul trimestru al anului viitor, va fi lansat ghidul solicitantului, iar până la 31 decembrie 2013, vor trebui semnate toate contractele de finanţare, urmând ca proiectele să fie implementate până pe data de 31 iulie 2015. „Este ultimul tren pentru spitale. Este un proiect necesar pentru România. Bugetul alocat este de 100 de milioane de euro. Lucrările care se vor finanţa din aceste proiecte sunt: anvelopări pe partea de faţadă, schimbarea tâmplăriei, sisteme de ventilaţie, alimentarea cu energie electrică şi termică. De asemenea, se acceptă şi montarea de panouri solare", a precizat secretarul de stat Marcel Boloş. Urmează ca, în următoarele şedinţe, Guvernul să aprobe Ordonanţa de Urgenţă care să oficializeze demararea acestui program naţional.

Start la reabilitarea termică a blocurilor

Secretarul de stat a mai anunţat, tot la Oradea, lansarea pe data de 1 noiembrie a ghidului solicitantului pentru programul de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe. Suma alocată pentru acest program este de 300 milioane de euro, care va fi împărţită egal pe cele opt regiuni. În plus, s-a stabilit ca valoarea maximă pe care o poate accesa o administraţie publică locală să nu depăşească 35% din suma alocată pe regiune (22,8 milioane euro). Comisia Europeană va asigura o finanţare de 48% din valoarea proiectelor, 12% urmând să fie asigurat de la bugetul de stat, iar 40% de consiliile locale şi asociaţiile de proprietari. Noutatea este că s-a instituit o taxă de reabilitare, aceasta reprezentând contribuţia pe care proprietarii de apartamente o vor plăti, în maximum 10 ani, consiliilor locale care vor suporta, pe lângă cota lor, şi contribuţia asociaţiei de proprietari. „În medie, reabilitarea termică a unui apartament dintr-un bloc costă undeva la 5.000 euro. Dacă bugetul local îşi recuperează de la proprietari sumele cheltuite de-a lungul a zece ani, înseamnă că omul va avea de plătit cam cinci euro pe lună", a subliniat Marcel Boloş. Vor exista şi facilităţi, pentru persoanele cu dizabilităţi, veterani de război, văduve şi pensionarii cu pensii sub nivelul salariului minim pe economie. Potrivit primarului Oradiei, Ilie Bolojan, municipalitatea are deja pregătite documentaţiile tehnice şi studiile de fezabilitate pentru mai bine de 100 de astfel de blocuri. Gradul de absorbţie a fondurilor europene rămâne în continuare mic, adică la 21%. Pentru anul viitor trebuie să accesăm 800 de milioane de euro, această ţintă lovindu-se de faptul că în perioada de presuspendare în care se află Români, nu se mai pot accesa fonduri europene. Cu toate acestea, secretarul de stat se arată optimist.