Stadiul lucrărilor la proiectul de extindere a liniilor de tramvai pe tronsonul Calea Aradului - str. Făgăraşului - str. D. Cantemir avansează virtiginos. Totodată urmează să se reia circulaţia pe podul de la Universitate, pe 21 martie, odată finalizate lucrările de asfaltare la trecerea cu podul.

Lucrările la proiectul „Realizare legătură pe cele trei direcții a liniilor tramvai în intersecția între străzile Primăriei - Decebal - Calea Aradului și extindere linie nouă de tramvai pe traseul Calea Aradului - str. Făgărașului - str. Atelierelor (cu acces depou OTL) și legătura pe toate direcțiile cu str. D. Cantemir" avansează în ritm susținut.

Având în vedere faptul că pe porțiunea străzii Universității înspre Ceyrat, linia de tramvai trece pe sub liniile de înaltă tensiune, ceea ce făcea imposibilă amplasarea stâlpilor de alimentare cu energie electrică a tramvaielor, în aceste zile au început lucrările de demontare a stâlpilor de înaltă tensiune de pe traseul viitoarei linii de tramvai din Calea Aradului - str. Făgăraşului - str. D. Cantemir.

„Mulțumesc Electrica SA pentru realizarea lucrării de relocare a liniilor de înaltă tensiune în subteran. Simultan se asfaltează trecerea cu strada Universității, urmând ca până în data de 20 martie să deblocăm circulaţia auto în intersecţia străzii Făgăraşului cu str. Universităţii”, a declarat primarul Florin Birta.

Se redeschide circulaţia

Circulația rutieră pe strada Universității a fost închisă începând cu 1 martie, pe o zonă de 50 m de la podul peste Peța spre Universitatea Oradea, fiind deviată înainte de podul peste Peța pe breteaua străzii Făgărașului, pe malul drept al pârâului Peța, iar pe cealaltă parte a străzii Universității fiind semnalizată înfundarea străzii de la sensul giratoriu de pe str. Ceyrat, propunându-se ca rută ocolitoare str. Ceyrat. În această perioadă, s-au executat lucrări de terasamente, pregătirea infrastructurii de tramvai, montarea traverselor și a șinelor, turnarea dalei de beton armat și asfaltarea străzii cu racordarea la calea rutieră existentă. Constructorul s-a angajat ca până în data de 20 martie să încheie lucrările la liniile de tramvai din dreptul podului, astfel că de sâmbătă,21 martie, se va putea redeschide circulaţia rutieră peste pod.

După finalizarea lucrărilor la această intersecție, ele vor continua pe strada Făgărașului.

Investiție majoră a început în toamna anului 2018, fiind executată de asocierea de firme Mari-Vila COM SRL, Abed Nego Com SRL și SC Aquacons SRL. Valoarea investiției este 50.731.547,36 lei + TVA, lucrările urmând să fie finalizate până la sfârșitul toamnei.

Finanțarea investiției este realizată din fonduri europene nerambursabile, disponibile în cadrul Programului Operațional Regional 2014 - 2020, Axa prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiție 4.1 - Mobilitate urbană durabilă, accesate prin mecanismul rambursării cheltuielilor efectuate de beneficiar din surse proprii/alte surse.