Podul Intelectualilor, una dintre cele mai vechi pasarele hobanate din țară, urmează să fie reabilitat din cauza stării de uzură în care se află pilonii, toroanele, grinda și parapetul acestuia.

Primăria Oradea scoate la licitație achiziția lucrărilor de execuție pentru obiectivul de investiții „Reabilitare pasarelă hobanată din beton armat peste râul Crișul Repede între str. Libertății și Aleea Emanuil Gojdu”, data limită de depunere a ofertelor în SICAP fiind 4 mai, ora 15.00. Valoarea estimată a lucrărilor este 3.983.378 lei (fără TVA).

Proiectantul lucrării este de NV Construct Cluj-Napoca.

„Podul pietonal are o istorie de peste 150 de ani, fiind situat într-una din cele mai frumoase zone centrale ale orașului, de unde trecătorul poate admira atât peisajul natural al malului Crișului Repede, cât și frumoasa arhitectură a mai multor clădiri de patrimoniu. În 1910, podul de lemn care asigura traversarea Crişului a fost înlocuit cu un pod metalic, numit „Podul Paralelor”. În locul acestuia a fost construit în 1974 actualul pod hobanat”, precizează Primăria Oradea.

Pasarela hobanată are o lungime de totală de 85,85 m și două deschideri de 63,75 m și 22,10 m. Lățimea pasarelei pietonale este de 3,75 m, fiind alcătuită din traseul pietonal propriu-zis și două lise de parapet. Suprafața totală ocupată de pod cu amenajările conexe (rampe de acces, scări de acces) este de aproximativ 700 m. 

„Proiectul presupune intervenții pe mai multe categorii de lucrări. Astfel, se propune reabilitarea racordării cu terasamentele, realizate cu ajutorul zidurilor de sprijin. Scările de acces pe pod, de pe malul stâng, vor fi reabilitate la nivelul mâinii curente (prin șlefuire, polizare și vopsire a elementelor metalice cu vopsele speciale pentru oțel), iar treptele vor fi placate cu pavaj din plăci de granit”, precizează municipalitatea. Potrivit proiectului, parapetul pietonal va avea o mână curentă din bronz și elemente decorative din oțel de formă hexagonală. La nivelul rampelor de acces vor fi reabilitate elementele arhitecturale de capăt. Stratul de uzură se va realiza din piatră cubică 80x80x80 mm. Totodată, se va recondiționa și proteja anticoroziv parapetul metalic. La nivelul căii de pod, stratul de uzură va fi realizat din plăci de granit fiamate de 2 cm.

În cadrul conceptului de iluminat se vor înlocui corpurile de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu LED.

„Realizarea investiției are ca obiectiv modernizarea rețelei de infrastructură pietonală, la standarde europene, astfel încât circulația pietonilor să se desfășoare în condiții maxime de siguranță și confort. Acest demers are la bază premisele unei dezvoltări durabile din punct de vedere economic, urbanistic, social. Proiectul va aduce beneficii importante comunității, precum asigurarea accesibilității la punctele de interes existente în zonă, sporirea siguranței circulației pietonale, dar și beneficii estetice amplasamentului, Parcul Libertății fiind o verigă importantă în zona de spații verzi a municipiului, rol susținut de învecinarea cu râul Crișul Repede”, mai menţionează Primăria Oradea.