Municipalitatea orădeană a emis autorizația pentru execuția lucrărilor la viitorul bazin didactic de înot din cartierul Ioșia, urmând ca, în perioada următoare, investitorul - Compania Națională de Investiții (CNI), să dea ordinul de începere a lucrărilor. 

„Primăria Oradea, prin grija Direcției Patrimoniu Imobiliar, va preda către constructorul Da Vinci Construct Proiect SRL viitorul amplasament, în vederea pregătirii și organizării de șantier și începerii lucrărilor”, a anunţat municipalitatea.

Noul bazin de înot va fi construit pe un teren de 3.000 mp, delimitat de Arena Antonio Alexe şi Liceul Don Orione, din cartierul Ioșia. Realizarea lui se face în urma solicitării depuse de autoritatea locală și reprezintă o oportunitate atât pentru utilizatori (elevi ai școlilor arondate bazinului de înot), cât și pentru publicul larg.

„Primăria Oradea va suporta cheltuielile cu racordurile la reţelele de utilităţi, investiția fiind realizată prin CNI. Aceasta va aduce plusvaloare zonei Ioşia, dar în primul rând un beneficiu extraordinar copiilor din comunitate. Constructorul va realiza bazinul după un proiect tip al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, adaptat la realitatea din teren de firma Proexco”, menţionează Primăria Oradea.

Bazinul, cu o lungime de 25 metri, o lăţime de 12,5 metri şi adâncime variabilă va putea fi folosit simultan de 65 de copii şi profesorii de înot. Construcția va avea regimul de înălțime P+1 și o suprafață de 840 mp și va cuprinde inclusiv vestiarele necesare pentru elevii care vor veni să facă sport.

Infrastructura și structura primului nivel vor fi realizate din beton armat, suprastructura fiind din lemn lamelar. Vor fi generate 5 culoare care vor avea o lățime de 2,5 metri fiecare. Clădirea va fi acoperită, în boltă, cu arce de lemn ce sprijină cele două părți laterale ale bazinului.

Bazinul nu se adresează activității competiționale, suprafețele lui fiind dimensionate atât pentru zona de înot, cât și pentru cea a anexelor-vestiarelor, conform normelor europene și naționale în vigoare pentru bazine utilizate în cadrul educațional. După finalizarea proiectului, costurile pentru întreținere și funcționare vor fi suportate de către municipalitate.