Elevii din județele Bihor, Hajdú-Bihar și Békés, vor învăța despre siguranța în trafic prin intermediul unor ateliere educative, campanii interactive și simulări digitale în cadrul proiectului ACROSS. Acesta are un buget de aproape 250.000 euro, din care peste 199.000 euro sunt fonduri europene.

Protejarea vieții este pe primul loc. Cu acest obiectiv clar, a fost lansat la Oradea proiectul „ACROSS – Inițiative Transfrontaliere pentru Siguranța Rutieră a Tinerilor”, cel mai amplu demers educativ din domeniu derulat în regiune. Inițiativa este susținută prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Interreg VI-A România–Ungaria și se va desfășura pe parcursul unui an.

Proiectul își propune să ajungă la 9.000 de elevi cu vârste între 6 și 13 ani din județele Bihor, Hajdú-Bihar și Békés, oferindu-le informații esențiale despre siguranța rutieră. Din județul Bihor vor fi implicați 3.000 de elevi, de la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Liceul Romano-Catolic „Sfântul Ladislau” și Școala Gimnazială „Szacsvay Imre”.

Lansarea oficială a avut loc vineri, 28 martie, la Oradea, în prezența mai multor profesori, specialiști în siguranță rutieră și reprezentanți ai partenerilor implicați în proiect.

Asociația Keep Hope Alive din Oradea este partener principal al proiectului, alături de Fundația pentru Generația Z și Asociația pentru Tineretul și Civilii din Hajdúság, din Ungaria. Președintele asociației orădene, Jakab Róbert, a evidențiat importanța educației rutiere în rândul copiilor, mai ales într-o lume digitalizată, în care este esențial ca metodele de predare să se adapteze noilor generații.

În cadrul conferinței, Țobor István József, directorul unei școli auto din Oradea, a vorbit despre miturile populare legate de centura de siguranță și airbaguri, accentuând rolul educației în combaterea acestor idei greșite.

Kecse Gabriella, inspector școlar de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a apreciat proiectul și echipa care îl pune în practică, subliniind că „siguranța rutieră este o responsabilitate comună, la fel ca educația copiilor noștri”.

Proiectul va combina metode tradiționale cu soluții moderne, precum software educațional, simulatoare și tehnologie imersivă. Activitățile se vor desfășura prin campanii ample de prevenție și ateliere interactive, menite să capteze atenția elevilor și să le ofere instrumente utile pentru un comportament responsabil în trafic. Bugetul total al proiectului este de 248.780 euro, din care finanțarea nerambursabilă prin Interreg acoperă 199.024 euro. Restul este cofinanțat de România și Ungaria.