În cadrul manifestărilor organizate de Inspectoratrul de Poliție Județean Bihor cu prilejul Săptămânii Prevenirii Criminalității, ieri, în Sala Festivă a Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din municipiul Oradea, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat o activitate informativ-preventivă, parte din campania „Copilărie în siguranță!”.

 

În activitățile preventive au fost implicați elevii ai claselor V-VIII din cadrul Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, care au interacționat cu polițiștii pe teme de prevenire a victimizării acasă, la școală și pe stradă.

Cu această ocazie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității i-au premiat pe elevii care au fost implicați într-un concurs organizat de polițiștii de prevenire în cursul lunii mai a.c., context în care peste 40 de elevi de gimnaziu au realizat desene și eseuri pe tema „De ce pleacă copiii de acasă?”.  Folosindu-și imaginația și cunoștințele de legislație, copiii au creat eseuri complexe, prin intermediul cărora şi-au exprimat viziunea cu privire la motivele care îi determină pe unii copii să plece, la un moment dat, de acasă, demonstrând astfel că au acumulat informaţiile transmise pe parcursul anului de polițiștii bihoreni. Elevii implicați în concursul preventiv au fost coordonați de profesorii Haș Emilia, Broizan Alina, Băliban Paula și Danciu Mihaela. În același context, polițiștii  le-au oferi copiilor recomandări preventive pentru siguranța acestora, pentru a ști cum să reacționeze în anumite situații de risc. De asemenea, tot în cadrul manifestărilor organizate cu ocazia Săptămânii Prevenirii Criminalității, în cursul acestei zile, poliţiştii Biroului de Proximitate din cadrul Poliției Municipiului Oradea au fost prezenţi cu activități pe teme de prevenire a delincvenței juvenile la următoarele instituții de învățământ din municipiul Oradea: Liceul Teoretic „Ady Endre”, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși”, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Liceul German „Friedrich Schiller”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna". Totodată, în intervalul orar 09.00 - 14.00, sub sloganul „Un copil informat, un copil protejat!”, poliţiştii de proximitate şi cei de la posturile de poliție rurale au desfăşurat întâlniri cu elevii, cadrele didactice şi părinţii în unităţi şcolare din judeţ. Tematica prezentată a fost axată pe identificarea situaţiilor de risc în care se pot afla copiii, răspunderea penală, consecinţele sociale şi penale ce decurg din adoptarea unor comportamente antisociale.