A început bacalaureatul - Doi eliminați și 63 de absenți la prima probă
La prima probă scrisă a examenului național de Bacalaureat, cea la Limba și literatura română, au fost prezenți în Bihor 3.334 de candidați (98,3% din totalul candidaților înscriși): 3.169 candidați din promoția curentă și 165 din promoțiile anterioare. Proba s-a desfășurat în 21 de centre. Au lipsit 63 candidați.
Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați doi candidați de la Colegiul „Ioan Ciordaș” Beiuș și Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea. Aceștia nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat.
Așa cum era de așteptat după un an pandemic, subiectele nu au fost foarte dificile.
La subiectul I, punctul 1, profilul uman și pedagogic, elevii au avut un text la prima vedere „Viața lui I.L. Caragiale”, de Șerban Cioculescu, cu patru cerințe: să prezinte sensul din text al secvenței „în toată vremea”, să menționeze două dintre îndeletnicirile care îi asigurau venituri tânărului I.L. Caragiale, să precizeze principiul pe care părinții îl aplică în educarea lui Iancu și motivul pentru care I.L. Caragiale ajunge să comunice prin scrisori cu mama și cu sora sa. La punctul 2, candidații au avut de redactat un text argumentativ, de minim 150 de cuvinte, în care să explice „dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”.
La subiectul II, elevii au avut de comentat poezia „Drum”, de Ion Vinea.
Ultimul subiect a fost și cel mai dificil. Absolvenților li s-a cerut să redacteze un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție ale unui personaj dintr-o nuvelă studiată. Candidații au trebuit să prezinte statutul social, psihologic, moral etc. al personajului ales, să evidențieze o trăsătură a lui prin două episoade sau secvențe comentate și să analizeze două elemente de structură, de compoziție sau de limbaj ale nuvelei studiate, semnificative pentru construcția personajului ales.
Săptămână de foc
Astăzi, elevii vor susține proba obligatorie a profilului, miercuri, 30 iunie, proba la alegere a profilului și a specializării și joi, 1 iulie, proba scrisă la Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate în data de 5 iulie, până la ora 12.00. Contestațiile pot fi depuse și transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12.00 - 18.00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun sau transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie, ele se vor afișa prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.
Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: recunoașterea, echivalarea, susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea și obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.