În ultima săptămână a lunii februarie, copiii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 56, Oradea, s-au pregătit, cum se cuvine, pentru luna martie, iar sălile de clasă și chiar și locuințele lor s-au transformat temporar în ateliere pentru micii artiști plastici.

Fiecare copil a lucrat intens, cu entuziasm, emoție și, mai ales, cu multă iubire, pentru a realiza mărțișoare cât mai frumoase pentru cei dragi. Preșcolarii au realizat sute de mărțișoare la grupă, sub îndrumarea doamnelor educatoare și chiar și acasă, cu ajutorul sprijinului oferit de părinți. Cei mici și-au dezvoltat creativitatea și spiritul artistic confecționând mărțișoare din: bucăți de lemn, hârtie colorată, paste făinoase, scoici, flori uscate, dopuri de plută, șervețele, coji de nucă și materiale textile. Au decupat, lipit, au folosit tehnica șervețelului, qulling art și au pregătit mărțișoare de toate felurile.

Toate creațiile au fost expuse la Târgul de mărțișoare, organizat la Grădinița nr. 56, unde au participat părinți, bunici, colaboratori și parteneri. Fiecare grupă a avut propriul ei stand, iar suma adunată din vânzarea mărțișoarelor va fi utilizată în funcție de propunerile preșcolarilor (excursii, petreceri tematice, donarea banilor pentru cazuri sociale etc.).  

Unul dintre cei mai cunoscuți vestitori ai primăverii, mărțișorul sugerează renaștere, puritate și dragoste. Tradiția Mărțișorului are o vechime considerabilă, originea sa fiind identificată în vremea traco-geților. Se spune că persoana care poartă un mărțișor este ferită de rele și îi va merge bine tot anul. Din anul 2017, practicile culturale asociate zilei de 1 Martie sunt incluse în Patrimoniul mondial UNESCO, în urma unui demers comun al României, Bulgariei, Macedoniei și Republicii Moldova.