La Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș a avut loc recent o interesantă acțiune de prevenire și combatere a hărțuirii elevilor. Evenimentul, intitulat „Fenomenul de bullying în școli”, a fost inițiat de Comisia de combatere și eliminare a violenței în mediul școlar și organizat împreună cu Consiliul școlar al elevilor, conducerea unității școlare menționate și Poliția de proximitate.

 

În amfiteatrul Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, au partcipat câte doi reprezentanți ai fiecărei clase din școală, aceștia asistând, pe de o parte, la prezentările făcute de profesorii și polițiștii invitați, iar pe de alta, punând întrebări pe marginea temelor discutate.

Profesoara Mihaela Laza, responsabila Comisiei de combatere și eliminare a violenței în mediul școlar, a prezentat scopurile activității:

„Activitatea a avut ca scop stoparea oricăror forme de bullying, verbal, fizic, cyberbullying, emoțional sau sexual. Dorim să prevenim acest fenomen și să venim în ajutorul elevilor care pot fi victime ale bullying-ului, deoarece fiecare elev trebuie și are dreptul să fie integrat în grup, să nu fie ținta ironiei sau a agresiunii. În contextul evoluției actuale a societății, elevii au acces la tehnologie, la o multitudine de rețele de socializare unde, în spatele unei fotografii de profil, se poate ascunde un posibil agresor, iar uneori naivitatea, lipsa de comunicare cu părinții, cu cadrele didactice, poate transforma elevul într-o victimă. Rolul școlii este important în acțiuni de această natură, în contextul unei societăți în continuă evoluție, în care o parte dintre părinți sunt plecați în străinătate, iar alții sunt preocupați de grija zilei de mâine și nu cunosc aspecte importante din starea sufletească a copilului, grupul lui de prieteni, preocupările sale”.

La activitatea celor de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” au participat, după cum precizam, doi reprezentanți ai Poliției de proximitate: agent-șef Florin Popa și agent-șef adjunct Vlad Corbu, acesta din urmă vorbindu-le elevilor despre bullying:

„Un subiect tot mai des întâlnit în ultimii ani este bullying-ul, astfel că, în cadrul acțiunilor derulate de polițiști la unitățile de învățământ, aceștia îi învață pe elevi, printre altele, cum să combată acest fenomen. Din punctul nostru de vedere, fenomenul de bullying este un comportament repetat, cu intenția de a umili, de a intimida, de a jigni și de a izola o persoană. Bullying-ul este una dintre cele mai complexe forme de comportament agresiv și de violență, fiind de mai multe tipuri: verbal, fizic sau emoțional-psihologic”.

Vlad Corbu a avertizat că, pe lângă sancțiunile prevăzute în regulamentele școlare, elevii care practică diverse forme de bullying pot fi sancționați contravențional sau chiar penal, în cazul infracțiunilor cu violență. Totodată, vorbitorul le-a cerut elevilor să aibă curajul de a semnala cazurile de bullying, atât la școală, cât și familiei sau chiar poliției. În plus, le-a mai solicitat celor care sunt martori la astfel de cazuri să dezavueze comportamentele de acest tip.

Claudia-Florina Cighir, directoarea Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, a subliniat importanța unor acțiuni preventive, afirmând că, la fel ca în atâtea alte situații, și în cazul bullying-ului este mai ușor să previi decât să repari. Directoarea Claudia-Florina Cighir le-a cerut elevilor să se respecte reciproc, să dea dovadă de toleranță, să fie mai buni și a mai precizat că școala a avut întotdeauna sprijinul poliției în cazurile conflictuale și că va continua această colaborare pentru a evita escaladarea unor situații de bullying.

În plus, directorul adjunct Adrian-Ionuț Sabău a evidențiat rolul cadrelor didactice în soluționarea unor cazuri de bullying, oferind un exemplu de bună practică din experiența personală, acesta rezolvând amiabil un caz de excludere a unui elev, cu ocazia unui meci de fotbal.

Concluziile activității intitulate „Fenomenul de bullying în școli” ne-au fost oferite de Emanuel Lezeu, președintele Consiliului școlar al elevilor și de profesoara Mihaela Laza, responsabila Comisiei de combatere și eliminare a violenței în mediul școlar din cadrul Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”.

Emanuel Lezeu a declarat că, de-a lungul anilor, mai mulți colegi i-au semnalat cazuri de hărțuire și că lucrurile pot fi îndreptate numai prin implicarea tuturor:

„Având în vedere că sunt de trei ani în Consiliul Elevilor, am avut cazuri în care unii colegi mi-au spus că se confruntă cu anumite probleme, sunt parte a unor agresiuni fie verbale, fie fizice de tip bullying. Cred că, după această activitate, important este să medităm la tot ce-am aflat cu această ocazie și să ne gândim că lumea poate fi mai frumoasă doar dacă noi suntem oameni buni și oameni frumoși”.

Profesoara Mihaela Laza considera că atenția și implicarea elevilor în această activitate dovedește că a fost o reușită. În plus, interlocutoarea noastră le-a cerut încă o dată victimelor și martorilor unor cazuri de bullying să „sesizeze aceste situații cadrelor didactice, conducerii unității de învățământ, consilierului școlar sau folosind linia europeană de asistență pentru copii 116111”.