Ziua de 5 decembrie a fost marcată, la Beiuș, de festivitatea dedicată aniversării a 54 de ani de activitate a Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu”, la eveniment participând foști și actuali profesori și elevi ai instituției de învățământ menționate, precum și numeroși invitați de onoare, în frunte cu primarul Gabriel Popa și bancherul Ioan Degău, Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș.

Nicolae Popoviciu, episcopul ortodox al Oradiei între 1936 și 1950, om de aleasă cultură și iubitor de neam și de școală, începe, în anul 1938, ridicarea unui internat ortodox de fete la Beiuș. În toamna anului 1939, clădirea este terminată și dotată cu toate cele de trebuință, internatul ortodox de fete funcționând aici până în anul 1949, când, urmare a instaurării comunismului și a reformei școlare din anul 1948, Internatul Ortodox de Fete este transformat în școală sanitară. Noua instituție de învățământ a funcționat până în 1952, an în care aici este mutată casa de copii din Marghita. După un deceniu, în 1962, Casa de Copii și-a încetat activitatea în acest spațiu, care este ocupat de Sfatul Popular al Raionului Beiuș.

În urma organizării administrativ-teritoriale din 1968, Sfatul Popular Raional a fost desființat, iar localul a fost pus la dispoziția Școlii Generale Beiuș, care își deschide porțile în toamna aceluiași an, la 1 septembrie.

Din 23 octombrie 1999 episcopul-ctitor Nicolae Popoviciu devine patronul spiritual al acestei unități de învățământ, motiv pentru care în preajma praznicului Sfântului Nicolae este sărbătorită Ziua Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” Beiuș.

Festivitatea aniversară a început la ora 12.00, cu intonarea Imnului Național, după care un sobor de preoți ortodocși, în frunte cu părintele Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, a oficiat un Te Deum.

Au urmat alocuțiuni rostite de primarul Gabriel Popa, Daniela Rada, directoarea unității de învățământ sărbătorite, Ioan Jimon, fost director al școlii și alte cadre didactice pensionare. Primarul Gabriel Popa a prezentat proiectele investiționale de care va beneficia Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” și a subliniat legătura strânsă care trebuie să existe între Școală, Biserică și Administrație, exemplificând cu vizita Mitropolitului Banatului, IPS Ioan Selejan, la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”. Evenimentul a avut loc în vara acestui an, cu ocazia primirii de către ierarh a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș, inițiativa acestui demers aparținându-i cercetătorului Ioan Degău, pe cei doi legându-i o frumoasă prietenie, fapt dovedit și de recenta corespondență dintre aceștia, corespondență care a avut ca subiect tot viața școlară beiușeană: Ioan Degău i-a trimis Mitropolitului Banatului monografia Școlii Normale (actualul Liceu Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”), volum pe care l-a coordonat și finanțat, ierarhul de la Timișoara mulțumindu-i în paginile unei calde scrisori.

În semn de recunoștință față de modul exemplar în care au activat la catedră, pensionarilor școlii le-au fost decernate diplome aniversare.

Finalul a aparținut elevilor Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu”, aceștia încântând asistența cu reușita interpretare a unor cântece patriotice și colinde tradiționale românești.