Cea mai importantă activitate extrașcolară desfășurată zilele acestea la Beiuș este, fără îndoială, Evenimentul educațional „Ștefănică Vasile”, care a ajuns la cea de-a douăsprezecea ediție.

 

Organizatorii tradiționalului eveniment educațional dedicat marelui dascăl vulcanist Vasile Ștefănică au fost membrii catedrei de fizică a Colegiului Național „Samuil Vulcan”, în parteneriat cu Primăria municipiului Beiuș și cu Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației - Filiala Beiuș, din cadrul Universității Oradea.

Vasile Ștefănică s-a născut la 9 aprilie 1852, la Uileacu de Beiuș, a absolvit facultatea de științe (specializările fizică și matematică) a Universității din Cluj, iar în 1911 a fost numit director al liceului vulcanian de la Beiuș, funcție pe care a deținut-o până la trecerea sa în eternitate, la 17 februarie 1924. Vasile Ștefănică a fost, de asemenea, unul dintre fruntașii luptei pentru emancipare națională, acesta întâmpinând, alături de Traian Pinteru, secretarul Consiliului Național Român din Beiuș, armata română eliberatoare, la 19 Aprilie 1919, atunci când urbea de pe Crișul Negru se alipea, pentru vecie, la trupul Țării.

Evenimentul educațional „Ștefănică Vasile” este dedicat elevilor din clasa a noua, care se întrec îmbinând cunoștințele de fizică și evoluția artistică. După momentul de reculegere ținut la bustul ctitorului Samuil Vulcan, elevii celor șase clase de a noua de la renumitul colegiu beiușean s-au recules și la monumentul funerar al marelui dascăl Vasile Ștefănică, aflat în Cimitirul din Deal și au vizitat muzeele școlii.

Concursul propriu-zis a constat din prezentarea lucrărilor înscrise la cele patru secțiuni – fizică teoretică, aplicată, computațională și popularizată/PhySci. După aceasta, fiecare echipaj a susținut câte un scurt moment teatral, tema comună fiind electrificarea venerabilului așezământ școlar vulcanian, eveniment de la care se împlinește un secol.

La finalul unei întreceri cu o ținută științifică și artistică ridicată, antrenantă și interesantă deopotrivă, echipajul clasei a IX-a C a fost declarat câștigător, podiumul fiind completat de cele din clasele a IX-a A și E.

Profesorul Aurel-Dan Mușet, unul dintre organizatorii Evenimentului educațional „Ștefănică Vasile”, a vorbit și despre beneficiile concursului, precizând că acestea țin de dezvoltarea științifică și de încurajarea creativității participanților.