Joi, 10 martie, de la ora 11.00, în Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea, va avea loc susținerea publică a tezei de doctorat „Așezările de pe Valea Bistrei de la primele atestări documentare până la instaurarea administrației românești (secolele XIII-XX). Studiu monografic”, de către doctorandul Cosmin Ionuț Patca.

Profesor titular la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, doctorandul este absolvent al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Specializarea Istorie-Geografie.

Studiu de excepție, bazat pe documente inedite de arhivă, presă, o bogată bibliografie edită românească și străină, demonstrează continuitatea de locuire românească pe Valea Bistrei, conviețuirea autohtonilor români cu grupuri minoritare de maghiari și slovaci colonizate ulterior de administrația politică a vremii. Structura organizatorică tradițională religioasă, juridică, școlară, culturală a permis românilor să facă față presiunilor de maghiarizare și germanizare în epocile Evului Mediu și modernă. Procesul de trecere de la națiunea medievală la națiunea modernă română a dezvoltat o conștiință națională care a dus la sprijinirea făuririi unității politice la 1918.

Susținerea publică a tezei de doctorat se va face parțial on-line, parțial fizic, în fața unei comisii de specialitate de excepție. Este vorba de referenții: acad. Ioan-Aurel Pop - președinte al Academiei Române, prof. univ. dr. habil. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române - director al Institutului de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca al Academiei Române, prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga de la Universitatea din Padova (Italia). Lucrarea este coordonată de prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, director al Școlii Doctorale de Istorie și al Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, titularul cursului de Istorie medie a Românilor la Universitatea din Oradea.

Președinte al Comisiei este prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității.

Sunt invitați să participe universitari, studenți, masteranzi și doctoranzi, profesori din învățământul preuniversitar, mass-media orădeană - interesați de tema tezei de doctorat.