Marți, 17 aprilie 2018, în sala de proiecții a Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, județul Bihor, a avut loc ceremonia de evaluare a primei mobilități din cadrul proiectului Erasmus + în orașul Paphos din Cipru, desfășurat în perioada 9-24 martie.

 

Au onorat evenimentul doamnele Stela Babău și Florica Bungău, reprezentante ale Consiliului Judeţean Bihor, specialiste în întocmirea şi derularea proiectelor europene. Acest proiect cu finanţare europeană are o conotaţie aparte faţă de alte proiecte cu aceeaşi finanţare. Aceasta se referă la faptul că este unicul proiect din învăţământul bihorean adresat elevilor din şcoala profesională, care, timp de 15 zile de stagiu în Cipru, au reprezentat învățământul profesional românesc și, nu în ultimul rând, nivelul de educație și instruire dobândit în anii de școală. În acest periplu profesional elevii au fost însoțiți de doamnele prof: Irina Oros, Tatiana Moți, Laura Bradea și Valeria Vasile, coordonatoarea proiectului. Rezultatele deosebite obținute de cei 24 elevi se datorează colectivului de cadre didactice care știu să le insufle dragostea de meserii, știu să valorifice potențele intelectuale și practice ale elevilor și să le transforme în deprinderi practice care să direcționeze viitoarele lor meserii. În acest complex proces de instruire un important rol îl au cele două ateliere școală, electric și mecanic auto din cadrul școlii, reabilitat și dotat cu aparatură de ultimă oră a căror finanțare a fost realizată de Holcim Aleșd în sumă de 40 mii euro, de Primăria Aleșd, 90 mii euro, precum și resurse proprii. Iată că investițiile materiale își arată roadele, transformându-se în investiții care își pun amprenta pe viitoarea lor carieră. Ceremonia de prezentare a mobilității a fost realizată de prof. ing. Vasile Valeria, coordonatorul proiectului, care, ajutată de imagini power-point a trecut în revistă toate momentele parcurse în „aventura” din Paphos - Cipru, concretizate prin imagini și poze ca dovezi indubitabile a reușitei acestei prime mobilități.

Organizația intermediară care a facilitat derularea întregului proiect a fost Organization for Promotion of European Issues din Paphos. La finalul expunerii cei 24 de elevi au primit portofoliile cu documente care validează și recunoaște stagiul pe baza rezultatelor consemnate în fișa de evaluare post stagiu: Certificat european de recunoaștere, eliberat de firma de stagiu; Erasmus + Vet Mobility; Learning Agreement. Aceste documente vor crea oportunități de angajare mult mai repede a viitorilor absolvenți atât la nivel național cât și european. Beneficiile și utilitatea acestei experiențe au fost expuse sintetic de d-na director Vasile Valeria „Se va îmbunătăți nivelul de cunoaștere a limbilor străine atât la elevi cât și la cadrele didactic; se va îmbunătăți nivelul de pregătire profesională inițială, prin conectarea școlii și a profesorilor de specialitate cu cerințele de pe piața muncii europene; se vor folosi instrumentele europene ECVET și Europass care vor conferi o dimensiune europeană pregătirii profesionale a elevilor; se va schimba politica managerială a școlii prin orientarea pentru parteneri europeni; va crește nivelul de cunoștințe culturale, se vor produce modificări de mentalitate referitoare la problemele europene .etc. Eroii acestei frumoase „povești” merită nominalizați: la Tehnician Electrotehnist, nivel 4 de calificare, clasa a XI-a liceal - 14 elevi: Baiczar Ioan, Batari Adrian-Iosif, Boloș Răzvan-Ionuț, Dan Rareș-Darius; Gherle Paul-Florin, Hegheduș Mircea-Cristian; Jac Ludvic-Emil, Lazea Andrei-Ioan, Popa Emanuel-Cristian, Popa Rusalim-Andrei, Pup Daniel-Cristian, Szilagyi Krisztian-Tibor, Ștefan Alin-Florin, Teușdea Alin-George; la specializarea Mecanic auto, nivel 3 de calificare, clasa a XI-a învățământ profesional - 10 elevi: Avram Eric-Ioan, Blaj Alexandru-Florin, Bulzan D. Darius- Flaviu, Gargia D.D Marian-Leontin, Hidiș C.M.Andrei-Răzvan, Ile I.L Alex-Mădălin, Lele G. Beneamin-Dorin, Negel S. Alexandru-Cosmin, Pantiș G.B. Călin Marius, Veselca Alin. 

În discursul său, ing. Stela Babău a felicitat elevii și cadrele didactice pentru această performanță, menționând că documentele primite de elevi pot fi considerate adevărate „brățări de aur”. Domnia sa a scos în evidență importanța și utilitatea învățământului dual, care asigură atât o solidă pregătire teoretică în școala profesională, precum și o pregătire practică de specialitate în unitatea economică contractantă. La finalizarea școlii elevul obține calificare și angajare la același agent economic. La ceremonie au fost prezenți și elevii din clasa a X-a, care urmează să participe la pasul 2 al proiectului, în luna octombrie în Portugalia.