Elevii secției bilingv spaniolă de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” au călătorit, pentru câteva ore, prin America Latină și și-au exersat abilitățile de comunicare și de exprimare în limba spaniolă.

Urmare a unui parteneriat încheiat între Asociația Pro Bambini din Oradea și Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, elevii de la secția filologie bilingv-spaniolă a unității de învățământ s-au întâlnit miercuri, 6 iulie, cu jurnalistul chilian Patricio Morales Lizana. Directoarea Simona Martin, jurnalistul Patricio Morales și prof. Paula Dumea i-au ajutat pe liceeni să-și dezvolte cunoștințele lingvistice într-un mod antrenant și plăcut. În cadrul proiectului „Aqui se habla espanol”, acesta le-a prezentat elevilor date importante despre cultura și tradițiile din țara sa. Totodată, le-a vorbit despre relieful, istoria, gastronomia și literatura țării sale.

Astfel, ei au remarcat apropierea și strânsa legătură dintre conceptele legate de gastronomie, limbaj și literatură. La final, elevii au fost provocați de jurnalistul și poetul chilian să recite câte o poezie.

În acest fel, liceenii și-au exersat abilitățile de comunicare și exprimare în limba spaniolă și au descoperit noi informații despre cultura, civilizația, obiceiurile și gastronomia din Chile și din America Latină.

„A fost o activitate foarte frumoasă. Mă bucur că am avut un interesant dialog cu elevii, care cunosc bine cultura și limba spaniolă, cunosc cultura latino-americană. Aceasta demonstrează munca pe care profesorii și elevii o fac, cu seriozitate, în acest colegiu. Și pentru mine o experiență minunată în Oradea”, a spus Patricio Secundo Morales Lizana. Acesta a apreciat felul în care profesoara Paula Dumea stăpânește limba spaniolă, dar și apropierea, și încrederea pe care o are față de elevii săi.

Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea este o școală cu tradiție în ceea ce privește limba spaniolă, fiind un liceu bilingv româno-spaniol. Secția de bilingv spaniolă a fost inaugurată în anul 2008 de către Ambasadorul Spaniei la București, Excelența sa Juan Pablo García Berdoy, sub conducerea directorului instituției, prof. Simona Martin, și a profesoarei de limba spaniolă, Rodica Pop.

La activitate a fost prezentă și profesoara Simona Martin, directoarea Colegiului Național „Iosif Vulcan”, care a apreciat această modalitate unică de exersare a limbii spaniole.

„Consider că întâlnirea cu un jurnalist și antreprenor din Chile, o țară cu populație hispanofonă, favorizează elevilor noștri exersarea limbii spaniole, cunoașterea unor elemente proprii unei culturi mai puțin cunoscută nouă. Colegiul nostru a primit în 2019 titlul de «Școală Europeană», datorită  promovării unei educații europene. Dorim ca tinerii noștri să aibă acea deschidere spre diversitatea culturală, astfel încât să se integreze oricând într-un mediu multilingvist. Studiul limbii și civilizației spaniole este, din această perspectivă, important, limba spaniolă fiind a doua limbă ca popularitate pe glob”, a spus prof. Simona Martin.

Colegiul Național „Iosif Vulcan” oferă predarea limbii spaniole în regim bilingv la liceu, printr-un acord încheiat între ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Educaţiei din Spania.